Gezondheid

Is thee drinken echt goed voor je hart?

De gezondheidsvoordelen van groene thee

Thee wordt steeds populairder. Er komen steeds meer speciale theewinkels en je hebt enorm veel smaken om uit te kiezen. De gezondheidsvoordelen, waarvan vele zijn gelinkt aan het hart en de bloedvaten, die thee claimt te hebben helpen uiteraard bij deze populariteit. Maar waarom is thee dan goed voor je hart en hoe sterk is dit bewijs?

“Thee is een goede bron van antioxidanten welke verantwoordelijk zijn voor de gezonde effecten van thee”, zegt dokter Howard Sesso, professor verbonden aan Harvard Medical School en als epidemioloog verbonden aan de Brigham and Women’s Hospital. Deze antioxidanten oftewel flavonoïden helpen om ontstekingen te onderdrukken en zijn goed voor de bloedvaten.

Groene thee bevat iets meer antioxidanten dan zwarte thee. Zowel groene als zwarte thee bevatten een bescheiden hoeveelheid cafeïne. Variërend van ongeveer 20 tot 45 milligram per kop. Dat is grof gezegd de helft van de hoeveelheid cafeïne in een kop koffie.

Korte termijn studies hebben uitgewezen dat het drinken van thee de vasculaire reactiviteit verbetert, een manier om te zien hoe goed je bloedvaten reageren op fysieke of emotionele stress. Er is ook bewijs dat het drinken van groene of zwarte thee slechte cholesterol levels kan laten dalen. Ook de bloeddruk kan iets dalen wanneer mensen thee drinken, maar resultaten van de studies naar het effect van thee op de bloedruk zijn niet altijd hetzelfde.

Enkele grote studies laten zien dat mensen die regelmatig zwarte of groene thee drinken minder kans hebben op het krijgen van een hartaanval of een beroerte. Maar mensen die thee drinken hebben over het algemeen ook een andere levensstijl dan mensen die geen thee drinken. “We kunnen niet zeggen of het komt door het drinken van de thee of dat het iets is wat deze mensen doen waardoor ze een minder hoog risico lopen op deze ziektes”, legt dokter Sesso uit.

Probeer de groene thee extracten en supplementen die je extra antioxidanten beloven aan je voorbij te laten gaan. Volgens dokter Sesso is het bewijs van deze middeltjes en de veiligheid ervan gelimiteerd. Er zijn geen nadelen bekend van het dagelijks drinken van 1 of 2 koppen thee. Maar te veel thee kan schadelijk zijn voor je nieren. Zwarte thee is bron van oxzaalzuur, wat nierstenen kan veroorzaken.

Dus drink thee en geniet ervan, drink het met mate en zie het niet als medicijn, aldus dokter Sesso. En wees allert op de hoeveelheid suiker die vaak is toegevoegd aan ijsthee.

Zwarte, groene, kruiden: wat is het verschil?
Zwarte en groene thee komen van dezelfde plant. Het verschil zit in de manier waarop de bladeren worden behandeld nadat ze zijn geplukt. Om groene thee te maken dienen de bladeren snel te worden gestoomd of verwarmd om oxidatie te voorkomen (het proces wat het donker worden veroorzaakt). Om zwarte thee te maken, worden de bladeren geplet, gebroken, gekruld, gerold en krijgen de tijd om te oxideren voordat ze worden gedroogd. Door dit proces gaan er een klein aantal antioxidanten verloren. Hierdoor bevat zwarte thee een klein beetje minder antioxidanten dan groene thee.

Kruidenthee wordt gemaakt van verschillende planten en kruiden. Hoewel kruidenthee dezelfde voordelen kent als normale thee is er nog geen voldoende onderzoek gedaan om de gezondheidsvoordelen van kruidenthee te kunnen bewijzen.

Bron Harvard health