Geluk

Een inspirerend verhaal over fouten maken en mislukkingen

Een inspirerend verhaal over fouten maken en mislukkingen

Tegenwoordig is er weinig ruimte voor fouten, als er iemand op tv iets ‘stoms’ doet dan lachen we daar met z’n allen smakelijk om. Op je werk is het ook niet toegestaan om fouten te maken en wanneer iemand ergens vreselijk in is mislukt dan verkneukelen we ons stiekem. Maar eigenlijk is het helemaal niet erg als dingen mislukken…

In 1998 ontketende de 27 jarige Sara Blakely een ware revolutie in damesondergoed. Ze stond voor haar kast, wilde later die avond op een feestje een crème strakke broek aan. Maar er was één probleem, de broek was zo strak dat haar ondergoed zich duidelijk aftekende. Ze moest iets onder de broek aan wat niet te zien was en wat haar figuur ook nog eens goed deed. Dus pakte ze een schaar en knipte een stuk van haar panty af. Het idee voor Spanx corrigerend ondergoed was geboren.

Tegenwoordig is Sara Blakely miljardair. Haar bedrijf ‘Spanx’ verkoopt meer dan 200 verschillende figuur corrigerende producten en dit corrigerende ondergoed wordt in meer dan 30 landen verkocht.  Als haar wordt gevraagd waar ze het lef vandaan haalde om haar bedrijf te starten en door te zetten bij tegenslag antwoordt ze dat ze haar succes voor een groot deel te danken heeft aan haar vader. Of specifiek aan een vraag die hij zijn kinderen elke avond tijdens het eten stelde: Wat is er vandaag mislukt? Wanneer de kinderen in niets hadden gefaald of er niets was mislukt dan was haar vader toch wat teleurgesteld. Maar wanneer Sara bijvoorbeeld een nieuwe sport had geprobeerd waar ze heel slecht in bleek te zijn dan was haar vader trots en kreeg ze een high five.

Wat haar vader deed was een andere definitie geven aan mislukking, vertelde Sara tijdens een interview aan CNN. Wanneer iets mislukte dan was dat geen falen, maar het was wel een falen wanneer je iets niet probeerde. Waardoor zij al jong leerde dat fouten maken geen zwakte, maar een leerproces is.

En juist door die mindset was ze dapper genoeg om haar eigen bedrijf te starten en door te zetten na tegenslag. Wanneer mislukkingen worden geïnterpreteerd als een manier om te leren en we ze zien als feedback om het de volgende keer anders te doen dan wordt het een stuk  minder erg om fouten te maken en om dus risico’s te nemen.

Haar vaders vraag heeft Sara een belangrijke les geleerd: Als je geen fouten maakt dan kun je ook niet groeien.

Terwijl wij eigenlijk al jaren lang leren dat fouten maken slecht is. Als je op school in de klas een verkeerd antwoord geeft dan is dat een slecht teken maar je hebt succes wanneer je het antwoord goed hebt. Fouten maken betekent vaak nog steeds dat je dus niet goed genoeg je best gedaan, niet genoeg hebt geleerd of niet hard genoeg hebt gewerkt. Het is dus niet zo gek dat we allemaal zijn ingesteld op zo min mogelijk fouten maken. Fouten maken proberen we ten koste van alles te vermijden.

Terwijl we juist leren als we nieuwe dingen uitproberen, ook al mislukken er dan soms dingen. Studies tonen aan dat wanneer fouten vermijden het hoofddoel wordt, ons werk stukken meer stressvoller en zwaarder is. En op lange termijn gaat dit zijn tol eisen; mensen worden minder creatief of kunnen een burn-out krijgen.

Wie vooruit wil komen in het leven moet soms nieuwe (enge) dingen proberen. En ja dan mislukt er wel eens iets en dat is dus eigenlijk helemaal niet erg. Omarm je fouten!

99U