Je kunt er soms maar druk mee zijn: plannen. Want met zoveel activiteiten, verplichtingen en keuzes wil je toch een beetje ordenen om het overzicht te behouden. Dan heb je wel een planning nodig. Daardoor weet jij precies wat er wanneer te gebeuren staat en waar je op welk moment moet zijn. Dat geeft je rust en het vertrouwen dat het weer allemaal goed gaat komen.
Maar die planning gaat nogal eens op de schop. Er komt van alles tussendoor. Die afspraak met je vriendin die al zo lang stond wordt toch verzet, de zwemles van je zoon kan plotseling niet doorgaan omdat het zwembad gesloten is wegens problemen met de installaties door wateroverlast (dat verzin je niet!) en dat etentje dat je alweer was vergeten, maar waar je toch naartoe moet omdat het heel belangrijk is voor je netwerk. En dus gaat er het één en ander schuiven.
Het resultaat is dat je de spanning alweer voelt oplopen. Het gaat niet zoals je had gedacht en dat maakt je onrustig. Voor je het weet word je wat kribbig en is er helemaal geen ruimte meer voor een flexibele benadering van wat er op je af komt. Terwijl je je nog zo had voorgenomen om eerst eens diep adem te halen voordat je zou reageren.
Hoe komt dat nou dat je agenda iedere keer weer in het honderd loopt en het je maar niet wil lukken om daar relaxed mee om te gaan? Ik geef je een paar tips.
1 Ga na of je wel de juiste dingen doet
Wat had je vandaag allemaal willen doen en wat heb je uiteindelijk gedaan? En hoe belangrijk was het dat je die dingen deed? Misschien deed je wel de verkeerde dingen. Als een soort uitvlucht om maar niet bezig te zijn met wat echt belangrijk is misschien? Om maar even niet te denken aan die lastige klus, waarvan je best wel weet dat die voorrang zou moeten krijgen?
2 Stel de juiste prioriteiten
Maak een onderscheid in wat belangrijk is en wat niet. En ook welke zaken urgent zijn en welke niet. Je kunt al je activiteiten zo in een tabel zetten (met twee kolommen: belangrijk – niet belangrijk en twee rijen: urgent – niet urgent), waaruit meteen duidelijk wordt wat belangrijk én urgent is. Uiteraard zijn dat de dingen die je als eerste oppakt. Dat wat niet belangrijk en niet urgent is kun je rustig nog even laten liggen. Of misschien wel helemaal niet doen.
3 Schrik niet van verstoringen in je agenda
Het zal altijd zo zijn dat er dingen tussendoor komen en je je prioriteiten soms moet bijstellen. Dat hoort erbij en is ook helemaal niet erg. Er dient zich altijd wel weer een oplossing aan. Zolang je maar niet blijft hangen in jezelf verwijten te maken dat het anders had gemoeten.
4 Blijf flexibel
Een planning is niet heilig. Hou niet koste wat kost vast aan wat je eerder had bedacht, maar laat ook ruimte voor wijzigingen. Een planning is er om vanaf te wijken, zeggen ze weleens. Doe dat dan ook gerust, maar wel bewust en weloverwogen.
Zodra je de juiste dingen doet en de juiste prioriteiten gaat stellen zal het je ook lukken om je agenda in bedwang te houden, omdat je dan precies weet waar je je op richt. Zorg dus eerst dat je je bewust wordt van wat je doet en hoe het staat met de prioriteiten die je stelt. En geniet vervolgens van de rust die het je geeft om te merken dat jij de hectiek onder controle hebt.
© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.
Als jij ook wat meer rust kan gebruiken, ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.