Gezondheid

Hulp bij afvallen zorgverzekering

Bijna de helft van de mensen in Nederland, namelijk 43,9%, heeft overgewicht. Voor veel mensen is het moeilijk om zelfstandig gewicht te verliezen zonder hulp. We weten allemaal dat gezond eten en genoeg bewegen belangrijk zijn. Maar het is lastig om dit vol te houden. Gelukkig zijn er verschillende soorten zorgverleners die je kunnen helpen om op een verantwoorde manier af te vallen. In dit artikel lees je hoe jouw zorgverzekering je hierbij kan ondersteunen.

Hulp bij afvallen en vergoeding huisarts

Wanneer je meer wilt afvallen vanwege je gezondheid, is het raadzaam een afspraak te maken met je huisarts. Afvallen is niet alleen een fysieke uitdaging, maar kan ook mentaal zwaar zijn wanneer je je levensstijl moet veranderen. Bij de huisarts kun je bespreken welke vorm van begeleiding het beste bij jou past. “Het goede nieuws is dat een consult bij de huisarts altijd binnen de dekking van je basisverzekering valt en je hier geen eigen risico voor hoeft te betalen,” legt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen bij Geld.nl, uit. 

Afvallen vergoed door zorgverzekeraar?

De vergoedingen voor hulp bij afvallen verschillen per zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars bieden bepaalde vormen van vergoeding voor hulp bij afvallen, hier zijn vaak wel voorwaarden aan verbonden. 

  1. Dieetadvies en voedingsbegeleiding

De basisverzekering vergoedt standaard 3 uur dieetadvies per jaar. Dit is dus bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde. Als je meer dieetadvies nodig hebt, kun je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Je kunt een diëtist of voedingsdeskundige bezoeken die je helpt bij het opstellen van een persoonlijk voedingsplan en advies geeft over gezonde eetgewoontes. 

  1. Beweegprogramma’s

Sommige zorgverzekeraars bieden vanuit een aanvullende zorgverzekering een vergoeding voor beweegprogramma’s gericht op gewichtsverlies, bijvoorbeeld medisch fitness. Deze programma’s omvatten vaak begeleide oefensessies en advies over lichaamsbeweging. Hier zitten doorgaans wel voorwaarden aan verbonden, zoals een verwijzing van een huisarts of een gecertificeerde fysiotherapeut. “De vergoeding die deze verzekeraars bieden, is vaak erg beperkt. Bekijk daarom goed of de premie die je voor de aanvullende verzekering betaalt, opweegt tegen de vergoeding die je ontvangt,” aldus Bulthuis.

  1. Gewichtsverlieschirurgie

In extreme gevallen is een operatie een optie voor mensen met ernstig overgewicht. Sommige zorgverzekeraars vergoeden chirurgische ingrepen, zoals een maagverkleining. Hierop zijn strenge criteria en voorwaarden van toepassing, zoals een bepaalde body mass index (BMI) en eerdere pogingen tot gewichtsverlies.

Vergoeding afvallen en eigen risico

Houd er rekening mee dat vergoedingen voor hulp bij afvallen uit de basisverzekering onder het eigen risico vallen. Dit betekent dat je de kosten zelf betaalt, mocht je je eigen risico nog niet verbruikt hebben. Voor de vergoedingen voor hulp bij afvallen uit je aanvullende verzekering betaal je nooit eigen risico.

Verwijzing huisarts of medische indicatie

Voor bepaalde vergoedingen kan een verwijzing van een huisarts of een medische indicatie nodig zijn. Controleer bij je zorgverzekeraar welke vereisten er gelden in jouw situatie. Controleer je polis om te zien of een vergoeding onderdeel is van een aanvullende verzekering.

Tip! De beste zorgverzekering met vergoeding voor hulp bij afvallen? Ga dan vergelijken! Op Geld.nl vergelijk je het meest complete aanbod zorgverzekeringen van Nederland. Zo vind je altijd de zorgverzekering die het beste bij jouw wensen past. Sluit je zorgverzekering via Geld.nl af en bespaar tot € 595!