Gezondheid

Hoe kun je de toxische lading in je dagelijkse beauty routine verlagen?

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over ‘natuurlijk gaan’. Of het nu gaat om de voeding die we eten, de producten die we gebruiken om ons huis schoon te maken of onze schoonheids- of beauty routine, we lijken het van alle kanten te horen… tijdschriften, het nieuws, TED-talks en zelfs op instagram!

Waar gaat deze buzz over en is het echt de moeite waard om over te stappen van je alledaagse producten naar low-tox, groene alternatieven als het gaat om hygiëne producten, huidverzorging en beauty producten?

Hier is de low-down: die mooie huid die om je lichaam heen zit, is het grootste orgaan van het lichaam. Het is een levende, ademende jas die je helpt bij de warmteregulatie van het lichaam, gifstoffen en chemicaliën uitscheidt, beschermt tegen bacteriën & virussen en tot maar liefst 70% van de producten die je aanbrengt absorbeert.

Volgens de Environmental Working Group (EWG) gebruikt een vrouw dagelijks gemiddeld ongeveer 12 cosmeticaproducten en gebruikt zij maximaal 25 verschillende producten op haar huid. Hierdoor word je blootgesteld aan meer dan 185 chemicaliën die mogelijk via de huid in de bloedstroom terecht komen!

Reclames op televisie, in modebladen en op sociale media doen ons geloven dat hoe meer producten we op ons haar en onze huid aanbrengen, hoe gezonder en jonger we lijken. Veel van deze producten bevatten industriële chemicaliën, oplosmiddelen en bijproducten van aardolie/petroleum. Deze worden in verband gebracht met een aantal gezondheidsproblemen waaronder:

  • Huidallergieën en -irritaties
  • Hormonale verstoring en disbalans
  • Abnormale celvorming
  • Verminderde immuniteit en leverfunctie

Zoals de Australische PhD-toxicoloog, Dr. Peter Dingle, ons herinnert is het volledige risico van deze chemicaliën nog grotendeels onbekend omdat het onderzoek van toxische stoffen in het lichaam nog in de kinderschoenen staat.

Het wordt meer en meer duidelijk dat het overgaan naar een natuurlijke, laag-toxische beauty routine belangrijk is voor onze gezondheid en welzijn. Het kan soms wel afschrikken dus hier zijn onze 5 beste tips om de switch naar een laag-toxische beauty routine te maken:

1. Onderwijs jezelf. Leer welke ingrediënten je het beste kunt vermijden, en welke veilig zijn.

2. Lees labels. Lees ALTIJD het etiket voordat je een aankoop doet. ‘Nasties’ zoals wij ze noemen, ofwel nare ingrediënten, worden vaak verborgen onder een alternatieve naam of onderaan een ingrediëntenlijst.

3. Laat je niet misleiden door NEPPE natuurlijke producten. Vaak zijn ook producten met ‘Natural’ of ‘Organic’ of ‘Natuurlijk’ of ‘Biologisch’ in hun naam niet natuurlijk of milieuvriendelijk. Door gebruik te maken van deze ‘gezondheidstermen’ in de naam van het product in plaats van in de omschrijving kunnen merken klanten gemakkelijk voor de gek houden.

4. Verander één product tegelijk. Overstappen naar natuurlijke producten kan overweldigend zijn als je al je make up & huidverzorgingsproducten tegelijkertijd omwisselt. Wij raden aan om je oude en vertrouwde chemische producten, één voor één te vervangen door een natuurlijke, alternatieve variant, zodra je je oude product hebt opgebruikt.

5. Definieer je ‘waarom’. Of het nu om je eigen gezondheid en welzijn gaat, de impact op het milieu of de wreedheid die de dieren wordt aangedaan! Zodra je beslist waarom je over wil stappen naar natuurlijk producten is het makkelijker om prioriteiten te stellen.

Nourished Nederland is geboren vanuit de liefde voor een natuurlijke levensstijl. Het is de online shop voor al je natuurlijke huid, haarverzorging en make-up. Erin en Floor werken beide in de gezondheids- en welzijns industrie, en hebben hun kennis en expertise samengevoegd om artikelen te schrijven om jou te informeren en up to date te houden over alles natuurlijk. Hun favoriete producten en blogs zijn te koop en te lezen op www.nourishednederland.nl