Als je een burn-out hebt meegemaakt dan weet je wat het is. Simpele taken worden vreselijk moeilijk, bijna onmogelijk om uit te voeren. Je tanden poetsen voelt als een marathon. Jezelf douchen voelt als een overwinning en die vieze vaat, daar kun je niet eens over nadenken. Maar wat nou als je merkt dat iemand in je omgeving burn-out is geraakt of depressief is. Hoe kun je iemand met een burn-out helpen? Want je wilt iemand zo graag helpen, maar je weet niet goed wat er mee aan moet. Vooral niet als je het zelf niet hebt meegemaakt. Daarom vind je onderstaand tips over hoe je iemand met een burn-out kunt helpen.
Hoe kun je iemand met een burn-out helpen?
1 Hij of zij is niet lui
Het is moeilijk te begrijpen, maar zeg niet tegen iemand dat hij of zij zich zelf moet oppeppen, dat het allemaal niet zo erg is en dat we allemaal wel eens moe zijn. Want iemand met een burn-out is vaak burn-out geraakt omdat hij of zij zichzelf al zo vaak heeft opgepept. Zichzelf al vaak genoeg een schop onder haar kont heeft gegeven, dat is vaak juist de reden dat iemand burn-out is geraakt. Begrijp daarom dat iemand echt niet lui is, maar uitgeput en de tijd nodig heeft om bij te komen.
2 Luister
Luister naar iemand die een burn-out heeft. Luister zonder te oordelen. Laat iemand praten en laat zien dat je haar steunt. Dat jij haar niet veroordeelt en dat zij zich niet hoeft te schamen. Ze is ziek geworden, daar is niets aan te doen, probeer dit aan haar duidelijk te maken.
3 Help
Je kunt niet verwachten dat als je naar iemand met een burn-out gaat dat je op ‘visite’ gaat. Nee, ga gewoon langs en doe de was, haal boodschappen, doe de afwas, neem haar jonge baby van haar over en laat haar rusten. Verwacht niet dat iemand een kopje thee voor je zet, maar zet een kopje thee voor de ander. Verder hoeft er ook niet gepraat te worden, als iemand met een burn-out wilt praten dan zal ze dit vanzelf doen. Wanneer je op visite gaat, verwacht dat je wat te drinken krijgt en probeert een gesprek aan te gaan dan is de kans groot dat iemand zich zal gaan terugtrekken. Want dat kost iemand met een burn-out veel te veel energie.
4 Zorg dat je er bent
Iemand met een burn-out zal het moeilijk vinden om in contact te blijven. Blijf daarom contact houden, stuur af en toe een berichtje, bel of kom langs. En verwacht niet dat iemand interesse heeft in jou of naar jou luistert. Onthoud dat dit geen desinteresse is, iemand met een burn-out heeft op dat moment gewoon even meer dan genoeg aan zichzelf.
5 Wandel samen
Als iemand zich weer wat beter voelt kun je samen gaan wandelen, maar alleen als iemand daar zelf de kracht voor heeft. Want misschien is ze nog te moe en kan ze alleen maar slapen, respecteer dit. Maar als je wel merkt dat iemand langzaam meer energie krijgt dan is het fijn om samen een klein stukje te wandelen.
6 Heb geduld
Een burn-out is vaak niet in een maand ontstaan, verwacht ook niet dat iemand binnen een bepaalde periode weer beter zal zijn. Iemand kan er binnen een paar maanden weer bovenop zijn, maar het kan ook een paar jaar duren. Probeer dingen niet te pushen en merk kleine positieve veranderingen op. Zie het als een hele grote stap wanneer iemand er weer netjes uitziet, het huis er netjes uitziet of als iemand af en toe ’s nachts weer gewoon kan slapen.
7 Je bent geen dokter of psycholoog
Je hebt niet alle antwoorden, zal misschien ook wel eens met je handen in je haar zitten. Zeg dit gewoon, je hoeft niet alles te weten en te proberen om overal een antwoord op te hebben, dit verwacht ook niemand van je. Hier zijn professionals voor, help iemand om een psycholoog te zoeken of ga mee naar de huisarts.
Ook interessant: Deze is voor iedereen die vandaag moeite had om zelfs maar te douchen
Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?