Relaties

Hoe jullie het weer goed maken is misschien nog wel belangrijker dan hoe jullie ruzie maken

De grootste dealbreakers in relaties

Conflicten zijn onvermijdelijk wanneer je een langere tijd optrekt met een ander persoon. Of het nou vrienden, familie of romantische partners zijn, conflicten horen nu eenmaal bij sociale interactie met anderen. Individuele interesses en behoeftes kunnen conflicten veroorzaken met de groep (familie) of partner (vriend of geliefde).

Maar altijd maar ruzie maken is vermoeiend en niet goed voor je gezondheid en je relaties met andere mensen. Dus welke strategieën hebben wanneer we proberen te balanceren tussen onze behoeftes en die van een ander?

Wanneer we naar bepaalde dieren kijken dan is het hun primaire strategie om conflicten ten alle tijden te vermijden. Dit komt niet omdat zij hun hoofd in het zand steken en doen alsof er geen probleem is.. nee het is meer een reactie die voortkomt uit een overvloed aan communicatie, aanraking en vriendelijke gedrag. Vogels zingen, dolfijnen wrijven hun gezichten tegen elkaar aan en apen ontvlooien elkaar of hebben heel veel seks. Sociale dieren zijn constant bezig met vriendelijk gedrag wat hen ver brengt als het aankomt op het vermijden van conflicten. Het is ook niet gek dat onderzoek aantoont dat in menselijke relaties er ongeveer 20 positieve interacties nodig zijn om 1 negatieve te doen vergeten.

Maar conflicten zijn soms nu eenmaal onvermijdelijk. Hyena’s zijn onderling altijd gestrest en zenuwachtig wat conflicten veroorzaakt en deze conflicten veroorzaken weer onzekerheid bij de hyena’s. Maar wat er gebeurt na een ruzie, is vaak belangrijker dan de ruzie op zich. Want in tegenstelling tot ons maken dieren het vaak snel weer goed met elkaar. Hyena’s kunnen bijvoorbeeld 5 minuten na een ruzie alweer spelend en elkaar likkend gespot worden.

Nadat chimpansees ruzie hebben gehad zitten ze fysiek heel dicht bij elkaar, knuffelen, zoenen en ontvlooien elkaar om zo de spanning weg te halen. Wij mensen willen niet altijd direct na een ruzie met elkaar knuffelen of kussen, maar het zo snel mogelijk goed met elkaar maken is iets wat bijna alle dieren, van vissen tot raven tot dolfijnen, doen. Waarom? Als ze dit niet doen dan worden ze verstoten door hun sociale groep of partner. Dieren laten ons zien dat het bijleggen na een ruzie belangrijk is voor de gezondheid van de relatie. Het is enorm schadelijk om voor meerdere dagen een wrok te koesteren of om elkaar te negeren. Dit soort gedrag kan een relatie zelfs kapot maken en zou je alleen moeten gebruiken als je echt een einde aan je relatie wilt maken.

Dus wat kun je dan het beste doen na een ruzie? 
Als je elkaar kunt knuffelen of aanraken, doe dat. Als je niet het gevoel hebt dat je iemand niet wilt aanraken dan kunnen jullie je gewoon in dezelfde ruimte begeven. Of je kunt samen je rituelen en gewoontes creëren zodat je aan elkaar laat weten dat alles weer goed is. Wanneer je merkt dat je een partner of vriend hebt die het niet makkelijk vindt om de lucht weer te klaren en die lang boos blijft dan is dit vaak een slecht teken. Wanneer iemand niet bereid is om na een ruzie de relatie weer te herstellen dan kan dit snel zorgen voor spanningen en nog meer conflicten. Want wanneer we kijken naar dieren dan is dit gedrag zelfs een voorbode van een relatiebreuk.