Een scheiding staat op de tweede plaats van levensgebeurtenissen die stress opleveren. Het maakt niet uit of je getrouwd bent of samenwoont. Op de eerste plaats staat het overlijden van je partner. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen belastende gebeurtenissen en de kans op ontwikkeling van stress gerelateerde klachten en ziektes door de Amerikaanse psychiaters Holmes en Rahe.
Als je gaat scheiden of uit elkaar gaat, maak jij je zorgen over de toekomst. “Kan ik in ons huis blijven wonen?” en “Wat zijn de gevolgen op het gebied van geld? Of “Blijf ik nu voor altijd alleen?” zijn zo wat voorbeelden van gedachtes die ontstaan door een scheiding en die je veel stress kunnen bezorgen.
Er moeten veel praktische zaken geregeld worden, en daarnaast heb ook nog last van heftige emoties zoals; boosheid, verdriet omdat de relatie niet geslaagd is, de angst voor de onzekere toekomst. Als je zelf niet voor de situatie hebt gekozen kun jij jezelf dingen gaan verwijten. Je kunt blijven zitten met een negatief gevoel. Of misschien voel jij je in de steek gelaten of heb je het gevoel “niet goed genoeg” te zijn.
Als je wel voor de scheiding hebt gekozen kun je ook last hebben van verdriet en krijg je misschien te maken met een boze ex-partner. Hoe dan ook, als de stress te lang duurt kun je niet optimaal functioneren, je lichaam komt niet meer tot rust en je wordt vatbaar voor ziektes, angst en depressieve gevoelens.
Je kunt de scheiding of het uit elkaar gaan niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat. Als je leven op zijn kop staat geeft dat stress. Je vertrouwde leven is er niet meer, je moet veel beslissen en regelen. En dan heb je ook nog al die emoties. Zie daar maar eens uit te komen met je ex-partner, juist nu jullie minder met elkaar overweg kunnen dan voorheen. Hoe zorg je dat je hier met zo min mogelijk stress doorheen komt?
Leg je zo snel mogelijk neer bij het feit van de scheiding of het uit elkaar gaan. Het lijkt zo logisch om je te verzetten, want je wilt deze situatie niet. Maar het is verspilde energie om ergens tegen in te gaan wat toch niets gaat opleveren, dat geeft je alleen maar onnodig extra stress. Een houding van: “We gaan uit elkaar, hoe kan ik dit goed afronden en hoe alleen verder”, zal het je gemakkelijker maken.
Ook als je goed uit elkaar gaat kan er bij een overlegsituaties toch een vervelende sfeer ontstaan omdat jullie nu tegenstrijdige belangen hebben. Degene die niet voor de scheiding of het uit elkaar heeft gekozen zit soms met meer boosheid, die dan alsnog op de ex-partner wordt gericht. Trek je de emoties van je ex-partner niet te veel aan, het is een onderdeel van het rouwproces.
Ook als jij de relatie hebt verbroken kun je last krijgen van stress. Als jij de beslissing hebt genomen om uit elkaar te gaan, doe je dat omdat je denkt dat je leven er dan beter uit ziet. Maar ook jij hebt te maken met rouw en veranderingen, dus ook jij kunt met verdriet en angsten te maken krijgen. Neem jouw emoties serieus, ze zijn een signaal van jouw lichaam.
7 tips voor minder stress bij een scheiding of uit elkaar gaan:
- Leg je neer bij de scheiding of het uit elkaar gaan;
- Probeer de praktische afhandeling zo netjes mogelijk af te handelen. Niemand is gediend bij een vechtscheiding die de hoeveelheid en de duur van de stress alleen maar verergert;
- Zorg voor je eigen emoties. Onderdruk je emoties niet, zorg goed voor jezelf en maak de ander geen verwijten;
- Bouw aan je zelfvertrouwen. Zekerheden zijn weggevallen en je zelfvertrouwen heeft misschien een deuk gekregen, zorg dat je dingen doet die je zelfvertrouwen weer vergroten;
- Zorg voor extra ontspanning. In stressvolle tijden moet je zorgen voor extra rust en ontspanning, zodat je lichaam kan herstellen van de stresshormonen die extra worden aangemaakt;
- Zorg voor voldoende beweging en gezonde voeding. Je hebt misschien de neiging om onderuit op de bank te gaan zitten en ongezonder te gaan eten. Juist niet doen! Geef je lichaam de juiste voedingstoffen om de stress te lijf te gaan.
- Heb je kinderen? Help hun met hun verwerking. Vertel op hun eigen niveau dat jullie uit elkaar gaan, dat het niets met hun te maken heeft. En zorg dat kinderen zowel het contact met hun vader en hun moeder kunnen onderhouden.
Kortom dat een scheiden of uit elkaar gaan een stressvolle gebeurtenis is kun je niet veranderen, wel hoe je ermee omgaat. Je bespaart jezelf veel extra stress door op een gezonde manier met je kinderen, de praktische zaken, jouw emoties, lichaamsbeweging, voeding en ontspanning om te gaan zodat je op een positieve manier weer aan een nieuwe levensfase kunt beginnen.