Geluk

Hoe ik ben gestopt met altijd druk zijn en ben begonnen met leven

Wandelen is gezonder dan je denkt!
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

-“Hoe gaat het met je?

-Druk, druk, druk je kent het wel! Maar ik moet weer door, spreek je snel!”

Ik geloof dat deze 2 zinnen mijn leven van een aantal jaar geleden goed samenvatten. Want ik was altijd druk. Druk met werk, druk met een sociaal leven, druk met zelfontplooiing in de vorm van een studie of cursus, druk met persoonlijke groei en druk met indruk proberen te maken op anderen.… Serieus ik word nu al moe als ik er alleen maar aan terugdenk.

Ik had het zo druk met mijn leven dat ik helemaal geen tijd meer had om te leven. Want als je altijd druk bent, dan ben je in je hoofd ook altijd bezig met de volgende stap, de volgende afspraak en geniet je niet van het moment. Ik wilde vooral alles en ik wilde alles snel!

Waar ik vroeger elke avond een eet of borrelafspraak had staan, ben ik nu bijna alle avonden thuis. En waar ik vroeger altijd lunches in het weekend plande, geniet ik nu gewoon van de zaterdag zoals die komt. Natuurlijk plan ik nog wel eens wat, maar het komt zelden voor.

Ik sta nu veel rustiger in het leven, neem de tijd om van dingen te genieten. Waar ik vroeger alleen op vakantie de tijd nam om ergens wandelend heen te gaan, wandel ik nu bijna dagelijks naar de supermarkt. Ik heb de tijd om te sporten, om een goed boek te lezen en om spontaan met vrienden af te spreken. Hoe luxe is dat?!

Maar deze ‘luxe’ heb ik niet zonder slag of stoot verkregen, en nog steeds eigenlijk niet. Want ik vind dat, ook als je elkaar niet wekelijks of zelfs niet maandelijks ziet je nog steeds hele goede vrienden kan zijn. Anderen denken daar anders over. Dus nu ik maar maximaal 1 en hooguit 2 afspraken in de week plan zie ik mijn vrienden ook minder. Voor mij geen probleem, voor anderen wel een punt van discussie. Vervelend voor de ander, maar ik ben gestopt met altijd druk zijn en dit is een consequentie van mijn keuze. Een keuze die mij verder heel veel rust en geluk brengt.

Een ander punt wat mij veel rust heeft gebracht is dat ik geen indruk meer hoef te maken op anderen. Ik hoef geen lastige cursus meer te doen zodat mensen kunnen zien dat ik nog wel ‘bij blijf’. Sluit geen dikke deals af, hoef niet op de juiste plekken gezien te worden en ben compleet gelukkig met de dingen die ik nu heb.

Wat me tot het volgende punt brengt, altijd maar meer willen geeft heel veel drukte. Een groter huis, een duurdere of tweede auto, een luxe vakantie, een wintersport met het hele gezin. Leuke dingen, maar absoluut niet noodzakelijk. Maar wel dingen waar  je vaak een hoge prijs voor moet betalen. Die dure auto en die reis moeten namelijk wel betaald worden en vaak betekent dit vele uren maken en veel stress hebben om zo die promotie te krijgen zodat je eindelijk je salarisverhoging of die bonus krijgt. Meer is niet altijd beter, soms maakt minder een stuk gelukkiger.

Met dit artikel wil ik zeggen: laat je niet gek maken door de mensen om je heen. Doe waar jij je goed bij voelt en vergeet niet om af toe stil te staan en te genieten. Ga voor jezelf na waar jij energie van krijgt (hopelijk weet je dit nog wel en anders is dit een teken dat het echt tijd is om meer rust te nemen) en wees niet te bang voor stilte en rust want deze elementen kunnen je heel veel geven.

Josine

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.