Geluk

Column Josine: Ik ben zo opgelucht dat ik niet meer zo sterk hoef te zijn

Ik ben zo opgelucht dat ik niet altijd meer sterk hoef te zijn

Voordat ik mijn burn-out kreeg was ik zo moe. Ik was doodop, maar ik bleef doorgaan want ik was een sterke vrouw. Terwijl ik doodop was van doen alsof ik het allemaal zo goed voor elkaar had, van doen alsof ik alles leuk vond en van altijd voor iedereen klaarstaan. Van de buitenkant stond er ook een sterke vrouw. Een jonge vrouw van begin 30 met een mooie carrière, sportief, gezond, single en spontaan. De sterke, onafhankelijke vrouw. Klinkt goed toch?

Maar ook de vrouw die zo sterk overkomt heeft wel eens hulp nodig, heeft wel eens sturing nodig en heeft aan het eind van een zware dag een rots nodig waar ze tegenaan kan leunen. Het is helemaal niet erg om niet altijd sterk te zijn, om te zeggen: “Ik red het niet alleen”.

Nu ik mijn burn-out heb ‘overleefd’ (klinkt zwaar, maar zo voelde het toen echt) heb ik de façade van de sterke vrouw achter me gelaten. Het voelt goed dat ik nu gewoon mijzelf mag zijn. Iemand die soms sterk is, maar soms ook helemaal niet. Iemand die niet alles voor elkaar heeft. Die soms worstelt met dingen, maar die dat nu helemaal niet meer erg vindt.

Ik ben zo opgelucht dat ik niet altijd meer sterk hoef te zijn van mezelf. Dat ik mezelf toesta om fouten te maken. Dat ik om hulp durf te vragen, dat ik emoties mag tonen, dat ik mezelf kwetsbaar opstel, dat ik domme dingen mag zeggen, dat ik keuzes mag maken waar niet iedereen achter staat en dat ik mezelf toesta om soms bang of onzeker te zijn. Want dit zijn hele normale dingen, dingen die horen bij ons mensen.

Ik kan niet alles, ik weet niet alles en ik ga ook helemaal niet meer proberen om alles te weten of te kunnen. Dit heeft me zoveel rust gegeven. Ik heb ook zo’n bloedhekel aan de uitspraak: “Fake it, untill you make it”. Ik doe niet meer alsof, dat is ook helemaal niet nodig! Je bent goed zoals je bent, ook als je nog veel moet leren en ook als je niet alles weet!

Als jij jezelf herkent in de sterke vrouw die er geen moeite mee heeft om alle ballen hoog te houden: respect. Maar als jij je zelf herkent in die sterke vrouw die eigenlijk doodop is: laat het perfecte plaatje los. Doe wat je kunt en niet meer dan dat, bewaak je grenzen en weet dat jij jezelf mag zijn. De vrouw die soms sterk is en die soms hulp, liefde of steun nodig heeft. Want geloof mij, niet altijd sterk zijn maakt je echt niet minder sterk…

Liefs Josine