In de puberteit verandert het contact. Pubers gaan al hun aandacht richten op leeftijdsgenoten en jij als ouder wordt bewust naar de achtergrond geduwd.
“Bemoei je er niet mee” is een tekst die veel ouders te horen krijgen. Pubers lijken ook minder behoefte te hebben aan contact met hun ouders. Ze maken zich van je los. En dat is ook goed, het hoort bij de puberteit. Tegelijkertijd hebben ze je nog zo nodig en is het belangrijk voor ze te weten dat ze bij je terecht kunnen.
Contact maken én houden is de rode draad om goed de puberteit door te komen. Als ouder wil je niet dat die rode draad knapt, toch!?
3 tips om contact te maken en te houden met je kind
1. Maak tijd vrij
Dit is een van de basisvoorwaarde om het lijntje open te houden. Door tijd samen door te brengen creëer je ruimte om contact te krijgen.
En je laat merken dat je kind belangrijk voor je is. Denk aan samen dingen doen zoals winkelen, film kijken, you tube filmpjes kijken, samen (uit) eten, sporten, computerspel spelen etc. Vraag je kind wat het leuk vindt om samen te doen, beslis dat niet voor je kind.
2.Toon oprechte aandacht
Ten tweede is het belangrijk dat je oprechte aandacht toont. Kinderen voelen feilloos aan of je écht interesse hebt. Vraag wat ze leuk en niet leuk vinden, toon interesse in het computerspel dat ze spelen of in andere hobby’s, vraag wat over hun vrienden of over hun muzieksmaak etc. Je geeft daarmee aan: ik geef om jou en ben echt geïnteresseerd in wat je bezighoudt.
3.Stem af op je kind
En terwijl je tijd vrij maakt en oprecht aandacht toont ga dan eens (ongeveer) in dezelfde houding zitten als je kind. Experimenteer hiermee. Bijvoorbeeld als je kind op de bank zit ga er naast zitten, en zeg dan in eerste instantie niets. Kijk of je kind uit zichzelf een gesprek begint. Of als je kind op bed ligt ga ernaast liggen. Doe dit nadat je toestemming hebt gevraagd of dat oké is!! Het moet ook voor je kind het juiste moment zijn. Laat je verrassen door het effect.
Een aantal jaren geleden ben ik begonnen met een NLP opleiding (lees meer over NLP in mijn blog, NLP wat is het en wat kun je ermee) Doordat ik o.a. inzicht kreeg in hoe communicatie werkt en hoe ik, als wat ik deed niet werkte, het anders kon aanpakken, heb ik het contact met mijn beide kinderen kunnen verbeteren. Hetgeen heeft geleid tot meer begrip en harmonie in het gezin.
Vanuit deze positieve eigen ervaringen is het idee van mijn workshop Leuke Pubers!? ontstaan. Omdat ik dit andere ouders ook gun. En hoe mooi is het dat kleine veranderingen soms al een grote impact kunnen hebben.
Meer lezen over de workshop klik hier.