Geluk

Het overwinnen van verslaafd zijn aan goedkeuring..

Het overwinnen van verslaafd zijn aan goedkeuring..

“Wat andere mensen over mij denken gaat mij niets aan.” – Wayne Dyer

Maak jij je ook wel eens druk over wat anderen van je vinden? Heb jij je weleens afgewezen gevoeld als iemand kritiek op je had? En doe of zeg je soms dingen niet omdat je bang bent voor de reacties van anderen? Als dit zo is dan kun je ervan uitgaan dat je volkomen normaal bent. Vanuit de oertijd zijn we geprogrammeerd om bij de groep te willen horen, dit verhoogde namelijk aanzienlijk onze kans op overleving.

Goedkeuring willen en erbij willen horen is normaal en ook niet het probleem. Het wordt een probleem als goedkeuring van anderen de enige manier is waarop jij je goed voelt. Hierdoor leg jij je geluk dus in de handen van anderen. Omdat je geluk in de handen van anderen ligt ben je makkelijker te manipuleren en heb je dus grotere kans op ongezonde relaties.

Als je het liefst altijd goedkeuring van anderen wilt (verslaafd aan goedkeuring) dan leidt dit een gebrek aan het hebben van grenzen en uiteindelijk voel jij je boos, teleurgesteld en misbruikt. Steeds weer als iemand over je grenzen ging bleef je stil, want jij wilde niemand teleurstellen. Dus zei je niets, want stel je voor als iemand je onbeleefd zou vinden. Maar uiteindelijk is het op, uiteindelijk ben jij op. Je geeft en je geeft omdat je anderen niet wilt teleurstellen, maar wat jij geeft krijg je bij lange na niet terug. En dit zorgt ervoor dat je moe, boos en teleurgesteld bent.

Maar wiens schuld is het nou eigenlijk? De schuld van de gene die jouw grenzen overging of de schuld van de persoon die geen grenzen aangaf omdat hij bang was afgewezen te worden?

Hoe kun je verslaafd zijn aan de goedkeuring van anderen overwinnen?
De eerste stap is met stoppen met streng voor jezelf zijn en jezelf de goedkeuring te geven die je van anderen vraagt. Het is normaal om een connectie met anderen te willen voelen, maar het wordt een probleem als je daarbij je eigen wensen en behoeftes vergeet. Wees daarom lief voor jezelf en weet wat je waard bent. Behandel jezelf zoals je ook wilt dat anderen je behandelen en stel jezelf vragen als: “Wil ik echt dat de mening van deze persoon controle over me heeft?”

Uiteindelijk zul je zien dat mensen meer respect voor je krijgen als je niet alles meer doet om hun goedkeuring te krijgen, dit omdat je eerlijk bent en ze het nu juist zullen waarderen als je wel iets voor ze doet. Stop anderen te laten bepalen hoe jij je voelt, neem het heft in eigen hand.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?