Geluk

Goed nieuws boekenwurmen, onderzoek toont aan dat lezen echt gezond is!

Goed nieuws boekenwormen, lezen is echt goed voor je!

We hebben het druk en als we het druk hebben moeten we prioriteiten stellen. Helaas staat het lezen van een boek niet bovenaan iedereens prioriteiten lijst. We scrollen liever door onze Instagram of Facebookfeed. Zonde want het lezen van boeken is je tijd echt wel waard. Want lezen is niet alleen goed voor je mentale gezondheid, maar ook voor je lichaam.. onderzoek toont namelijk aan dat lezen ook goed is voor je slanke taille… Onderstaand vind je 3 redenen waarom lezen goed voor je is:

1 Lezen bevordert je vermogen om om te gaan met dubbelzinnigheid
Pacific Standard Magazine publiceerde laatst een Canadese studie waarin staat dat het lezen van een kort literair verhaal het je makkelijker maakt om om te gaan met dubbelzinnigheid. Het onderzoek zegt dat mensen die net een kort verhaal hebben gelezen minder behoefte hebben aan wat psychologen ‘cognitieve afsluiting’ noemen. In vergelijking met de groep die geen kort literair verhaal hadden gelezen voelden zij zich veel comfortabeler met onzekerheid en chaos- dingen die ervoor zorgen dat we creatief moeten zijn en we verfijnd gaan nadenken.

Volgens de Canadese onderzoekers is een ander voordeel van lezen dat mensen sneller geneigd zijn om een open houding tegenover dingen te hebben.

2 Lezen wordt gekoppeld aan het hebben van een lager lichaamsgewicht
Volgens een studie in Sociology of Health & Illness, worden culturele activiteiten (ook al wordt er weinig bewogen) gekoppeld aan een lager lichaams gewicht, vooral in landen waar het inkomen hoger ligt. Lezen, een culturele activiteit waarbij je bijna niet beweegt, kan dus goed zijn voor je taille.. wie had dat verwacht?

3 Lezen vergroot je groeiende mindset
Door nieuwe plaaten, ideeen en persoonlijkheden te ontdekken, kun je, net als door lezen, jouw mindset veranderen. Volgens psycholoog Carol Dweck zijn er 2 mindsets in de wereld: een vaste en een groeiende.

Een vaste mindset, zoals Dweck beschrijft in Mindset: The new Psychology of Succes, gelooft dat haar kwaliteiten zijn zoals ze zijn en dat ze vast staan. Ik ben slim. Ik ben dom. Ik ben mooi. Ik ben een mislukking. Mensen met een vaste mindset leven een leven waarbij ze deze overtuigingen constant bevestigen. Ze keuren het niet af maar ze doen er ook niets aan om hun intelligentie, vaardigheden of talenten te laten groeien.

Een groeiende mindset accepteert juist dat mislukkingen en uitdagingen bij het leven horen. Mensen met een groeiende mindset geloven dat intelligentie niet vast staat bij iemands geboorte, maar dat het iets wat met de tijd kan groeien. Mensen met een groeiende mindset gaan juist opzoek naar oncomfortabele en uitdagende situaties. Dweck zegt: “Mindset verandering gaat niet over het onthouden van een paar punten die je onderweg tegenkomt, het gaat erom dat je dingen in een nieuw licht gaat zien.”

Lezen is een van de beste manieren om dingen in een nieuw licht te zien. Het lijkt een beetje op reizen. Je wordt erdoor geprikkeld en gestimuleerd. Voel je dus niet schuldig als jij je op een middag op de bank nestelt met een kop thee en een goed boek. Maak van lezen juist een prioriteit en geniet ervan!

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl

Mindbodygreen.com