We leven in een wereld waar verleidingen helaas overal op de loer liggen. Ook voor kinderen. De mierzoete, vrolijk gekleurde reclames op televisie, de kinderkoekjes op kinderooghoogte, de schappen met snoep als je bij de kassa in de supermarkt staat te wachten (de supermarkt waar op die plek een schap met appeltjes en mandarijntjes staat, moet ik nog tegenkomen. Maar als die er zou zijn, werd ik er vaste klant van!) Maar ook het goedbedoelde ‘wil ze soms een snoepje?’ in de supermarkt, bij de kapper, bij de marktkraam etc. En laten we het dan maar niet hebben over (kinder)feestjes waar taart, snoep en pakjes drinken je om de oren vliegen.
Ik weet natuurlijk ook wel dat op kinderfeestjes zoetigheid er natuurlijk ook wel bij hoort. En een snoepje op zijn tijd mag natuurlijk ook. Maar wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat, met alle verleidingen die er voor kinderen al zijn, het verstandig is om op de momenten dat het lukt (lees op de momenten dat je er zelf bij bent en het min of meer zelf invloed op hebt) ze zoveel mogelijk gezonde dingen voor te zetten. Althans, dat probeer ik ten minste wel.
Overigens heb ik een tip voor als je onderweg bent naar een (kinder)feestje: geef je kinderen onderweg al wat gezonds te eten. Onderweg in de auto vind ik altijd hèt uitgelezen moment om er nog even een lekkere banaan in te stoppen. Hiermee voorkom ik dat mijn kinderen uitgehongerd op het feestje aankomen zich vol overgave op al het lekkers storten. En aangezien je in de auto over het algemeen toch niet veel anders te doen hebt dan zitten en kijken, vinden mijn kinderen iets te eten altijd een welkome afwisseling. Dus het fruit gaat er in de auto vaak goed in.
Maar goed, wat geef ik mijn kinderen dan als ze trek in iets hebben? Ik kies vaak uit één van deze dingen:
- Fruit in alle soorten en maten (nou ja, niet alle maten. Ook fruit eet je tenslotte ook met mate).
- Als ijs of toetje vermomd fruit. Bijvoorbeeld ijs gemaakt van bevroren banaan. Of een toetje van gepureerde avocado, fruit en soyayoghurt. Ik heb standaard een paar van die ‘doosjes vol fruit’ – bijvoorbeeld frambozen of mangostukjes – in de diepvries liggen. Ideaal, want dan hoef je niet per sé altijd vers fruit in huis te hebben.
- Snoepgroente als komkommer of cherrytomaatjes of plakjes avocado of zoete puntpaprika. Ik heb gemerkt dat het aanbieden van groenten in ‘stickvorm’ vaak wonderen doet. Mijn zoontje bijvoorbeeld eet veel eerder een komkommerstick dan een komkommerplakje… jep.
- Ongezouten noten, zoals cashewnoten of amandelen.
- (soya)yoghurt met wat noten, zaden en fruit. Of gewoon helemaal naturel.
- Volkoren soepstengel of speltwafel. Eventueel met een laagje notenpasta (bijvoorbeeld 100% pindakaas of amandelpasta). Als je liever een rijstwafel in plaats van een speltwafel hebt, kies dan voor de zilvervliesvariant.
- Cracker ‘naturel’ (zonder beleg) en dan het liefst een volkoren – of speltversie.
- Water of thee. Vanaf het allereerste begin ben ik erg terughoudend met limonade, yoghurtdrankjes en frisdrank geweest (frisdrank hebben ze zelfs nog nooit gehad). De standaard bij ons thuis is water of thee, dus dat zijn ze gewend en dat vinden ze prima!
En, zoals je ziet, staan hier niet de geijkte rozijntjes tussen. Toen ik er achter kwam dat rozijnen voor ongeveer 70% uit suiker bestaan, heb ik die gauw uit onze kast verbannen. En als ze echt heel veel zin in iets zoets hebben? Dan geef ik ze een blokje extra pure chocolade. Zit wel suiker in (maar veel minder dan in de melk-variant), maar ook het goede van cacao.
Je ziet, gezonde tussendoortjes voor kinderen zijn mogelijk. En het hoeft helemaal niet ingewikkeld of moeilijk te zijn. En weet dit, het is ook een kwestie van gewenning. Dus als jouw kind er eerst niet aan wil, wees niet ontmoedigd. Als hij echt honger heeft smaakt een appel echt heel lekker!
Succes!