Gezondheid

Gehoorverlies: alles wat je erover moet weten

Gehoorverlies: alles wat u erover moet weten

Horen is een van de meest gezegende aspecten van het menselijk leven. Maar de situatie kan in een nachtmerrie veranderen als je aan gehoorverlies begint te lijden. Vandaag de dag leven er wereldwijd zo’n 1,5 miljard mensen met gehoorverlies. En de verwachting is dat tegen 2050 meer dan 700 miljoen mensen een invaliderend gehoorverlies zullen hebben. Aan de andere kant benadrukken veel deskundigen dat dit een conservatief cijfer is, omdat de meeste gevallen onopgemerkt blijven. 

En volgens Amerikaanse statistieken heeft ongeveer 16% van de volwassenen gehoorverlies. Maar het positieve is dat er een oplossing is voor dit probleem. Nu het aantal gevallen de pan uit rijst, zijn de meeste mensen geïnteresseerd in een tijdige behandeling voor dit probleem. In dit artikel zullen we de symptomen, oorzaken, tests en behandelingen van gehoorverlies met u doornemen. 

Wat zijn de Symptomen van Gehoorverlies?

Eenvoudig gezegd zullen de symptomen van gehoorverlies variëren, afhankelijk van het gehoorverlies of zelfs de graad ervan. En voor mensen met een leeftijdsgerelateerd probleem is het een typische ervaring die bekend staat als gehoorverlies in de hoge frequenties. Voor hen zijn geluiden met een hogere toon, zoals het fluiten van vogels of de stem van een vrouw, moeilijk te horen. In het algemeen is dit wat mensen die lijden aan gehoorverlies zullen ervaren:

 • Moeite met het begrijpen van de conversatie van hun medeleerlingen
 • De radio of TV voluit moeten zetten
 • Mensen heel vaak vragen te herhalen wat ze zeiden
 • Je hoort geen vogelgezang meer
 • Gefrustreerd raken in sociale bijeenkomsten die ooit leuk voor je waren
 • Moeilijkheden om te communiceren met mensen in lawaaierige situaties

Oorzaken van gehoorverlies

Er zijn talloze oorzaken van gehoorverlies. En nu we voortdurend worden blootgesteld aan technologie, zijn er alleen maar meer redenen om er vertrouwen in te hebben dat gehoorverlies in de toekomst een veel voorkomende ziekte zal worden. Toch hebben we een aantal intrigerende zaken voor u gecombineerd om te weten. 

Risicofactoren van gehoorverlies

Als je te maken krijgt met een van de volgende situaties, zal dit een sterke invloed hebben op het gehoorverlies:

 • Ouder dan 60 jaar is het moment waarop het leeftijdsgebonden gehoorverlies duidelijk wordt
 • Diabetes of een hartziekte hebben
 • Een familiegeschiedenis van gehoorverlies hebben of lijden aan een bepaalde genetische aandoening
 • Frequente blootstelling aan hoge tonen zoals geweerschoten of luide machines

Met andere woorden, hoe meer je wordt blootgesteld aan de risicofactoren, hoe eerder je gehoorverlies kunt krijgen. 

Minder Vaak Voorkomende Oorzaken

In de tussentijd is het redelijk dat we de volgende redenen voor gehoorverlies erkennen:

 • Een zwaar hoofdletsel of een trauma
 • Akoestisch neuroom
 • Bepaalde ziektes, zoals de auto-immuunziekte
 • Geneesmiddelen met een hoge potentie die ototoxische geneesmiddelen worden genoemd

Wat zijn de verschillende vormen van gehoorverlies?

Hier zijn drie belangrijke soorten gehoorverlies voor u om te weten:

 • Sensorineuraal gehoorverlies

Het is de meest basale en vaak voorkomende vorm van gehoorverlies. Helaas is het blijvend, ongeneeslijk, en veroorzaakt door vele aandoeningen. En als het eenmaal begint, begint het de kleine haarachtige cellen in de gehoorzenuw of het binnenoor te beschadigen. Ter informatie: de gehoorzenuw speelt een belangrijke rol omdat hij essentiële informatie over toonhoogte, luidheid en betekenis van geluid doorgeeft aan de hersenen. Elke volwassene die een gehoorverlies ervaart is een sensorineuraal verlies. Dit verlies veroorzaakt moeilijkheden bij het verstaan van geluid of spraak. 

 • Geleidingsverlies van het gehoor

Het wordt veroorzaakt door een mechanisch probleem in het buiten- of middenoor, bijvoorbeeld wanneer het oorsmeer de doorgang van het geluid naar de trommelvliezen blokkeert. Het is ook permanent, maar kan worden behandeld. 

 • Gemengd gehoorverlies

Zoals de naam al aangeeft, is het een combinatie van perceptief gehoorverlies en geleidingsverlies. Mensen die aan tinnitus lijden, krijgen meestal de diagnose van gemengd gehoorverlies. En ze krijgen hoortoestellen om van dit probleem af te komen. En vaak kiezen ze voor earpro’s, omdat die in korte tijd een heel positieve reputatie hebben opgebouwd. 

Gehoorverlies-tests

Als je ooit vermoedt dat je aan gehoorverlies lijdt, moet je onmiddellijk het advies inwinnen van een eersteklas zorgprofessional. Ga naar een audicien of een audioloog. En omdat de gehoortests eenvoudig zijn, zijn ze overal verkrijgbaar. Zorg ervoor dat je audicien een sterke geschiedenis heeft in het helpen van patiënten met gehoorverlies. 

Stel hen vragen over de problemen die je hebt ondervonden en kijk of je overtuigende antwoorden krijgt of niet. Hoewel er verschillende soorten gehoortests bestaan, wordt bij de meeste gebruik gemaakt van een cabine of een koptelefoon. De audicien zal ook een visueel onderzoek doen om de conditie van uw trommelvliezen te onderzoeken. In de cabine wordt je gedwongen naar verschillende tonen te luisteren en de zachtste te kiezen. 

Wat zijn de behandelingen voor gehoorverlies?

Om een lang verhaal kort te maken, gehoorverlies is niet te genezen. Maar het kan zeker worden behandeld. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste behandeling zoeken tussen uzelf en de audicien. Als je het goed aanpakt, moet je rekening houden met de volgende factoren:

 • De ernst van het gehoorverlies
 • Levensstijl
 • Begroting
 • Leeftijd
 • Communicatiebehoeften
 • Type gehoorverlies
 • Een belangrijke oorzaak, indien bekend

Preventie van gehoorverlies

Het is niet omdat dit probleem de norm is geworden dat iedereen er last van moet hebben. Er zijn veel manieren om voor de gezondheid van uw oren te zorgen. Simpel gezegd, bescherm uzelf tegen gehoorverlies als gevolg van lawaai, want dit kan na verloop van tijd ernstig worden. 

Het is immers de gemakkelijkste oorzaak van gehoorverlies, en als u voorkomt dat u wordt blootgesteld aan harde geluiden, kun je er zeker van zijn dat je aan de veilige kant staat. En kies altijd oordopjes van goede kwaliteit, want die bieden ook gehoorbescherming. Deze apparaten blokkeren de stemmen uit de omgeving en helpen je te concentreren op wat je wilt horen.