Bewegen Gezondheid

De voordelen van hardlopen die niets met afvallen te maken hebben

Ren jij ook mee met de Marikenloop?

Soms weet je gewoon dat je meer moet bewegen. Je bent bijvoorbeeld helemaal buiten adem als je een trap te snel neemt of bent echt moe na een stuk fietsen. Dan wordt het tijd om wat aan sport te doen. En hoewel je natuurlijk zelf moet kijken welke sport bij jou past hebben wij een aantal voordelen van hardlopen op een rij gezet en deze voordelen hebben niets te maken het verliezen van gewicht!

1 Rennen maakt je vrolijker
Één woord, Endorfine. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen goed is voor je geest. Als je actief bent maakt je brein chemicaliën aan die je goed laten voelen en die ervoor zorgen dat jij je gelukkiger voelt dan voor je work-out. Het is dus een gezonde remedy voor een off day.

2 Het geeft je een doel
De enige persoon met wie je de competitie aangaat als je rent ben je zelf. Elke keer als je rent heb je weer opnieuw de kans om weer een stukje verder te komen. En met rennen zul je snel resultaat zien. Hoe goed voelt het, dat je op een gegeven moment wel een aantal minuten achter elkaar kunt rennen terwijl je het in het begin nog niet eens een minuut achter elkaar volhield!

3 Het kan je helpen als je depressief bent
Meerdere studies hebben uitgewezen dat sporten in de natuur, zelfs als het alleen maar wandelen is, depressieve klachten kan doen afnemen.

4 Hardlopen kan je deel uit laten maken van een gemeenschap
Rennen wordt steeds populairder. Dus de kans is groot dat je een buurman, buurvrouw of collega hebt die graag met je mee gaat. Daarnaast kun jij je ook aansluiten bij een hardloopclub bij jou in de buurt met jouw niveau. Dat is vaak heel gezellig en motiverend.

5 Je kunt het ook prima alleen doen
Soms heb je even niets anders nodig dan je loopschoenen en de buitenlucht. Tijd voor jezelf is goed voor je, laat je telefoon thuis en maak je hoofd leeg. Dus je slaat 2 vliegen in 1 klap; beweging en tijd voor jou alleen.

6 Het is een gezonde manier om te ontstressen
Als je een slechte dag hebt gehad of je hebt ruzie met iemand gemaakt dan is het heerlijk om alle stress en frustratie van die dag eruit te rennen. Bewegen is een wetenschappelijk bewezen manier om je stresslevel te laten zakken. Dus ren jezelf relaxt en laat je zorgen achter op straat.

7 Het houdt je scherp
Hoe meer je rent hoe meer kans je hebt om mentale veroudering tegen te gaan. Onderzoek suggereert dat bewegen je brein jong houdt.

8 Rennen maakt je sterker
Rennen, als je het goed en consistent doet, zorgt voor sterke spieren en is goed voor je uithoudingsvermogen. Daarnaast verlaagt het je kans op ziektes en kan het je levensverwachting verlengen.