De hechtingstheorie vertelt ons dat we zijn geprogrammeerd om liefde en acceptatie na te jagen, wat onze angst voor afwijzing begrijpelijk maakt. Maar er is misschien ook nog een andere angst die minder zichtbaar is: de angst voor acceptatie.
De angst voor afwijzing klinkt nog logisch, wanneer we in het verleden zijn bekritiseerd, beschaamd of beschuldigd dan leren we dat de wereld niet veilig is. Iets in ons beschermt ons hart tegen verder verdriet. Maar deze defensieve houding beschermt ons niet alleen tegen het vooruitzicht om afgewezen te worden, maar het beschermt ons ook tegen acceptatie en verwelkoming. Want deze antenne beschermt ons niet alleen tegen gevaar, het geeft ons ook niet altijd het juiste advies.
Acceptatie kan beangstigend zijn
Je bent ergens op een feestje, raakt met iemand aan de praat en die persoon vindt je leuk en vraagt om je telefoonnummer. Wat nu?! Je voelt de angst opkomen. Je vraagt je af: “Wat als deze persoon gaat inzien wie ik echt ben?” “Wat als ze merken dat ik eigenlijk niet goed genoeg ben/ een beetje raar ben/ niet zo leuk ben?”. “En als hij me echt leuk vindt? Wat dan?”
Dat andere mensen jou accepteren en leuk vinden is voor jou misschien beangstigend omdat….
1 Je hebt ‘ontvangen’ geblokkeerd
Je weet misschien niet hoe je om moet gaan met complimenten of positieve aandacht. Je gaat op slot en blokkeert zodat anderen je niet kunnen zien. Wanneer je het toestaat om met iemand een connectie te krijgen, en als ze je na een tijdje niet meer accepteren, dan doet dat misschien pas echt veel pijn. Dus kies je voor de veilige weg en houd je afstand om zo mogelijke pijn in de toekomst te vermijden.
2 Je houdt vast aan een je negatieve overtuiging
Wanneer iemand je leuk vindt of jou accepteert, dan neemt jouw negatieve overtuiging het al snel over. Wanneer jij ervan overtuigd bent dat niemand van jou zal houden of dat relaties nooit werken, dan onderdruk jij misschien je levenslust en plezier om voor de veilige weg te kiezen.
3 Je hebt een vermijdende hechting stijl
De angst voor acceptatie kan naar boven komen wanneer jij de neiging hebt om emotionele verbondenheid in een relatie te vermijden. Omdat je bang bent voor afwijzing houd je afstand, omdat je bang bent dat een connectie of acceptatie tussen jou en de ander toch niet stand zal houden.
Om de angst voor acceptatie te overwinnen kunnen we onderzoeken wat ons blokkeert en waarom we vastzitten. Dit kan inhouden dat je jouw zelfbeeld radicaal moet wijzigen. Jezelf meer positief bekijken – en de potentie om liefde te geven en te ontvangen positiever in te zien – betekent dat jouw leven kan veranderen. En verandering is vaak eng.
Jezelf accepteren
Het kan eng zijn om jezelf te accepteren. Door jezelf compleet te accepteren zoals je bent – dus niet jezelf veroordelen maar je gevoelens en verlangens respecteren. Het kan eng zijn om open te staan voor onze pijn en zorgen en te accepteren dat dit ook een onderdeel is van mens zijn.
Schaamte zorgt er vaak voor dat we onze echte gevoelens niet zien of toestaan. Het zorgt voor een innerlijke strijd die ervoor zorgt dat we onszelf niet accepteren zoals we zijn. We streven ernaar om perfect te zijn zodat we onszelf niet hoeven te schamen. We denken dat we sterk, intelligent, grappig of onverstoorbaar moeten zijn om niet te worden afgewezen of beschaamd. Maar dit schaamte gedreven gedrag verbreekt ons van onszelf en isoleert ons.
Wanneer we ons realiseren dat we kwetsbaar zijn, net zoals iedereen kunnen we beginnen met zelfacceptatie. Onze schaamte begint te helen wanneer we het opmerken en we lief in plaats van streng moeten zijn voor onszelf.
Wanneer jij met iemand bent wiens glimlach of lieve woorden suggereren dat hij jou respecteert of accepteert, hoe voel jij je dan van binnen? Voel jij je ongemakkelijk? Kun je deze ongemakkelijke gevoelens toestaan en accepteren en lief voor ze zijn? Misschien kun je een diep in en uit ademen en voelen hoe acceptatie voelt. Je kunt misschien leren om ervan te genieten..