Geluk

Als je ‘slecht’ bent in mediteren dan zijn deze 3 trucs precies wat je nodig hebt

Slecht in mediteren? 3 tips!

Heb jij ook wel eens iets gelezen over de voordelen van meditatie? Dat het zelfs wetenschappelijk is bewezen dat wij mensen er enorm veel baat bij hebben? En heb jij het ook wel eens geprobeerd, maar ben je tot de conclusie gekomen dat het niet jouw ding is en dat je er niet zo goed in bent? Join the club. Ik denk dat iedereen die wel eens een poging tot meditatie heeft gedaan dit gevoel wel herkent.

Gerelateerd: Waarom is meditatie goed voor je?

Het helpt ook niet dat wij, als volwassenen, een lage tolerantie hebben voor het feit dat we ergens beginners in zijn. We willen iets direct goed kunnen en we willen ook direct succes hebben en resultaten zien. Maar ja, met die insteek is alles wat je nieuw doet gedoemd te mislukken.

Want ‘slecht’ zijn in mediteren is, zeker in het begin, onderdeel van mediteren. En er zijn verschillende redenen waarom mediatie zo lastig is in het begin. Onze hersenen zijn getraind om constant te scannen, te verwerken, te beoordelen en te sorteren. Er is niets mis met het hebben van een actief brein, dat hoort bij ons, als mensen. Maar het is wel zo dat ons brein tegenwoordig beïnvloed wordt door technologie, de druk waar we onderstaan en de noodzaak om te multitasken en door al deze zaken is het niet zo gek dat meditatie moeilijk is geworden, onze hersenen zijn het niet meer gewend om even rust te nemen. We blijven maar doorgaan.

Maar voor de genen die het toch willen proberen en die toch de voordelen van mediatie willen ervaren zijn er een aantal tips die je een aardig eind op weg helpen.

1 Onthoud dat je mediatie niet kan mislukken
Mediatie gaat niet alleen maar over het leegmaken van je geest. Meditatie gaat ook over het experimenteren van het krijgen van focus en concentratie en het terugkomen in je natuurlijke staat als mens. Veel mensen die ervaren zijn in het mediteren gebruiken hun ademhaling als focuspunt. Je brein, zenuwen en lichaam hebben een herhalende oefening (ademen) nodig om in een ontspannen staat te komen. Dus weet dat elke keer wanneer je mediteert, of jij je geest nu wel of niet leeg maakt, jij je lichaam de mogelijkheid geeft om weer in haar natuurlijke staat terug te komen.

2 Wees je bewust van waar jij je aandacht op vestigt
Aandacht geven aan dingen in brein, emoties, gedachtes en gevoelens, is maar een klein onderdeel van je mediatie. Toch focussen vele van ons zich op ons brein wanneer we mediteren. Maar er zijn nog veel meer opties. Je kunt je focussen op een vlammetje van een kaars of op de stem van een geleide mediatie of zelfs op je voetstappen als je wandelt.

3 Kies kwaliteit over kwantiteit
Veel mensen willen, zoals eerder genoemd, direct goed zijn in mediatie. Ze gaan 20 tot 30 minuten in kleermakerszit zitten en ze worden gefrustreerd als het mediteren niet lukt. Maar 2 tot 5 minuten echt aandacht voor je meditatie heeft meer impact op je dan 15 minuten doorbroken en gefrustreerd mediteren. Begin daarom klein met korte meditaties, maar doe ze wel consequent. Wanneer je merkt dat het makkelijker gaat kun je gaan oefenen met langere periodes van meditatie.

Onthoud dat wanneer je gaat mediteren omdat je nieuwsgierig bent en je het jezelf toestaat om te leren dan zul de ervaring niet langer gaan over goed of slecht en zul je zien dat mediatie jou ook veel kan  brengen.