Geluk

Zo kun je voorkomen dat je niet meer van dingen kunt genieten

Waarom het soms niet meer lukt om te genieten

“Mijn kind verdient het om een moeder te hebben die vol aandacht voor haar kind is en dat lukt me niet”.

Met onder andere deze vraag kwam een jonge moeder bij me om gecoacht te worden. Ze wist onder andere niet meer hoe ze moest genieten van haar dochtertje van 2 jaar. Als ze met haar kindje was, dan was ze alleen maar bezig met de perfecte moeder zijn en zocht ze hopeloos naar het ‘grote genieten’. Ze stevende loodrecht op een overspannenheid/burn-out af.

Wat was ze kwijt geraakt?
Ze wist niet meer goed wáár haar ‘grote genieten’ oorsprong had. Ze zag in haar omgeving, las in de bladen en zag op TV dat ultiem geluk een mooie baby in een mooie box was. Dat met verjaardagen geen gewone slagroomtaart getrakteerd moest worden, maar een zelfgemaakte taart met een thema, afgewerkt met marsepeinen poppetjes. Dat werd dus de norm. Dus was ze de dag voor de tweede verjaardag van haar dochter de hele dag bezig met alles perfect maken. De dag zelf begon prachtig, tot iemand een opmerking maakte over het niet gemaaide gras. Dat had ze toch wel even mogen doen. En weg was het geluk, want het perfecte plaatje was door één opmerking verdoezeld.

Zeggen dat je je het niet moet aantrekken werkt niet. Want dat wéét ze natuurlijk ook wel. Zo voelt het echter niet. Voor haar diepe en interne gevoel (en voor haar dochter) heeft ze gefaald.

Dit is een waargebeurd verhaal. Herken je jezelf hierin?  Waar zit nou een deel van het probleem? Het is niet zo makkelijk in één keer te verklaren, want er kunnen verschillende oorzaken zijn.

Er zijn in deze casus twee dingen waar we aan hebben gewerkt:

1 Aannemen van ‘schuld’
Je had het gras wel eens mogen maaien…….. Eigenlijk zegt deze persoon dat je schuldig bent aan het niet maaien van het gras.

Maar schuld kan je aannemen maar ook niet. Zie het als een ‘gift. Iemand geeft je ‘de schuld’. Maar je hebt helemaal geen zin om ‘de schuld’ te krijgen. Dus neem je de gift niet aan. Dit kan je hardop doen “Je geeft me de schuld van het niet gemaaide gras, maar ik neem dat niet aan, het is onzin dat ik het gras had moeten maaien”. Heel belangrijk is dat je je niet gaat verontschuldigen. Want dan neem je de schuld wel aan en ga je je zelf vergoelijken.  Niet aannemen en bij de ander laten!  Je kan het ook intern doen en voor jezelf zeggen: “wat een zeikerd over gras, wat een zielenpiet dat dat belangrijk voor hem is”.

Belangrijk is dat je niet gaat verdedigen. Want dan maak je jezelf klein en ondergeschikt.

2 Waarden
Welke intrinsieke waarden heb je of wat is je diepste gevoel van voldoening. Dit is meer dan geluk. Dit gaat over basis- en levens waarden. Wat is je doel in je leven. Als je later, met 90 jaar, op een schommelstoel zit en je overdenkt je leven, waar heb jij dan het meeste uit je leven gehaald. En dat is per mens verschillend en niet overdraagbaar.

Het kan dus zijn dat iemand echt intense voldoening voelt bij de mooiste taart voor haar dochter. De ander heeft echter het gevoel van voldoening als er op een verjaardag heel veel gelachen wordt. De derde voelt zich volkomen gelukkig als er zware discussies worden gevoerd en er ‘zingeving’ is.

Wees je bewust waar je waarden liggen. Maak een lange lijst, kruis weg welke voor jou minder belangrijk zijn en houd een lijstje van 5 waarden over, welke voor jou het meest belangrijk zijn.  Stel je dan de vraag waar en wanneer je deze waarden leeft.

Waar zit bij ‘de schuld niet aannemen’ en  ‘waarden’ nu de oplossing? 

  1. Dat je jezelf toestemming geeft om niet perfect te zijn. Dit geeft meer zachtheid. Meer compassie. Ach, dat gras niet gemaaid, wie weet volgende keer wel.
  2. Dat je jouw leven bekijkt vanuit wat voor jou waardevol is. Die mooie taart is leuk, maar die handjes in een slagroomtaart zijn veel leuker. Een mooi verjaardagsjurkje is fijn, maar een kind vol pret in de zandbak is veel leuker.

Zit je ook zo in de knoei met genieten? Neem eens contact met me op, dan kunnen we jouw waarden ontdekken en kijken hoe je de ‘schuld’ bij iemand anders laat.

schermafbeelding-2016-10-18-om-16-18-58Meer weten? Boek via Herhealth E-coaching een gratis online kennismaking gesprek met Thea om jouw situatie te bespreken en te onderzoeken hoe zij jou verder kan helpen. Online coaching is volgens onderzoek net zo effectief en in sommige gevallen zelfs nog effectiever dan reguliere coaching.

Maak kennis met Thea>>

Foto artikel Camilieovertherainbow.com