Wat maakt dat we onze doelen wel halen, niet halen of gedeeltelijk halen. Het begint met MOTIVATIE.
Hoe raak je gemotiveerd én hoe blijf je gemotiveerd.
Motivatie, het lijkt bijna iets ongrijpbaars. Er zijn van die dagen dat je super gemotiveerd bent. Je voelt je energiek, zit in de flow, doet de dingen die je wilt doen en je krijgt nieuwe ideeën.
En er zijn ook van die dagen dat je motivatie ver te zoeken is. Je voelt je moe, stelt zaken uit, je hebt geen inspiratie, zoekt excuses en je komt nauwelijks in actie. Motivatie blijkt niet oneindig te zijn.
Weet wat je beweegt!
Het woord motivatie is afgeleid van het Latijnse woord movere, hetgeen in beweging brengen betekent.
Wat zorgt ervoor dat je wel of niet in beweging komt. Ben je je daar bewust van? Als je weet wat je beweegt is het ook makkelijker om in beweging te komen en te blijven.
Hoe ontstaat motivatie?
Ben jij je bewust van jouw drijfveren? Van dat wat jij belangrijk vindt? Motivatie begint met waarom jij dat doel, dat goede voornemen wilt bereiken. Dat wat jij belangrijk vindt, jouw waarden, sturen op onbewust niveau al je gedrag. Jouw waarden zijn als het ware de regelknoppen die ervoor zorgen of je iets wel of juist niet doet. Ze motiveren en demotiveren je. En ze zorgen ervoor of je achteraf ergens tevreden over bent of niet.
Wat vind jij belangrijk?
Hoe bewust ben jij je van je waarden?
Hoe bewuster jij weet wat voor jou belangrijk is, hoe makkelijker het wordt om keuzes te maken.
Wat heb je nodig om gemotiveerd te raken?
Ik zal dit aan de hand van onderstaand model en een voorbeeld uitleggen.
Dit proces loopt voor iedereen in gelijke stappen. Het maakt niet uit waarvoor je je moet motiveren. Of dat nu afvallen, een nieuwe baan, starten met sporten en vul maar in wat jouw behoefte of doel is.
Om motivatie op tewekken heb je een bepaalde behoefte nodig. Zo heb ik enige tijd geleden een workshop gevolgd van the Iceman Wim Hof. Sindsdien sluit ik iedere ochtend mijn warme douche af met een ijskoude. Daar heb ik iedere ochtend weer motivatie voor nodig. Mijn behoefte is om energiek en gezond te zijn. Energie en gezondheid zijn voor mij belangrijke waarden. Uit die behoefte ontstaat de wens om mijn dag energiek en fit te beginnen. Ik weet uit ervaring dat een koude douche precies dat bewerkstelligt. En ik weet uit de workshop welke effecten koud douchen heeft op mijn gezondheid. Ik vertrouw iedere ochtend op dat effect waardoor de prikkel ontstaat om die kraan naar koud te draaien. Ik ga het doen. Als ik uit de douche kom beoordeel ik het effect. Ja, ik voel me lekker. Mijn huid tintelt en ik voel me fit en energiek om de dag te beginnen.
Samengevat heb je nodig:
- een behoefte, wens of doel….
- dat belangrijk voor jou is om te bereiken
- vertrouwen dat je met jouw inspanningen je doel bereikt.
Jezelf motiveren gaat dus minder over jezelf steeds oppeppen en peptalks geven, maar meer over bewustwording van dat waar je waarde aan hecht, wat je belangrijk vindt en wat je echt wilt bereiken. Zodat je daardoor gerichter keuzes kunt maken. Het zal je dan steeds gemakkelijker afgaan om jezelf te motiveren en bepaalde gewoontes vol te houden of bepaalde stappen te gaan zetten.
Om je bij dat bewustwordingsproces te helpen volgen hier een aantal tips om jezelf te motiveren.
Bewustwording is de eerste stap naar verandering.
7 inspirerende tips om jezelf te motiveren
1. De allerbelangrijkste tip: neem ruim de tijd om onderstaande vragen door te nemen.
Het klinkt zo logisch, maar hoe vaak lukt het ons in de drukte van alledag? Wanneer neem je écht even de tijd om hier over na te denken.
2. Schrijf op wat je wilt bereiken.
Wat wil je graag bereiken of veranderen? Wat is je behoefte/wens?
Dit kan van alles zijn. Gezonder leven (eten), stoppen met roken, afvallen, nieuwe baan, beter eigen grenzen bewaken, promotie maken, meer klanten, meer balans etc.
3. Ontdek je drijfveren.
Vraag jezelf af waarom je dat wilt bereiken. Waarom is het belangrijk voor je? En wat levert het je op?
Stel je hebt als doel opgeschreven vaker nee zeggen. Waarom is dat belangrijk? Bijv. omdat je dan meer tijd voor jezelf hebt. Wat levert dat je op? Bijv. meer rust , ontspanning of beter bij jezelf blijven.
4. Stel je nu eens voor dat je je doel al bereikt hebt?
Welk beeld komt er dan in je op? Welke gedachten?
Hoe zal je je voelen als je je doel bereikt hebt?
Wat heeft het je opgeleverd. Wat is er anders?
Wat zullen anderen aan je zien?
5. Zoek voor het beeld/gedachte die je krijgt bij het behalen van je doel een afbeelding of symbool.
Dit kan bijvoorbeeld een foto zijn, een quote, een gedicht, een tekening/schilderij dat je zelf maakt. En zet dit op plek waar je het goed kan zien. Zodat je regelmatig herinnerd wordt aan dat wat jij wilt bereiken en hoe belangrijk dat voor je is. Zeker op de momenten waarop je motivatie afneemt is het goed om je te herinneren waarom je bent begonnen.
6. Kom in beweging!
Schrijf voor jezelf op wat de eerste stap is om te gaan doen, om in actie te komen.
7. Zorg dat je plezier hebt.
Of je nu bezig gaat met sporten, gezond eten, afvallen, persoonlijke ontwikkeling etc., zorg dat het geen straf voor je is. Want als je iets verschrikkelijk vindt om te doen en je er chagrijnig van wordt is het hoogst onwaarschijnlijk dat je het gaat volhouden. Breng je focus naar plezier hebben, creëer plezier in hetgeen je wilt doen en focus op wat goed gaat.