Gezondheid

Dit mineraal voorkomt de achteruitgang van de hersenen – Krijg jij er genoeg van binnen?


Magnesium staat al jaren bekend als een onmisbaar mineraal voor je lichaam. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het ook een verrassend positief effect heeft op je hersenen. Volgens een studie gepubliceerd in de European Journal of Nutrition wordt een hogere magnesiuminname geassocieerd met een gezonder en jonger uitziend brein – bij zowel mannen als vrouwen.

Magnesium en je breingezondheid

De studie werd uitgevoerd onder meer dan 6.000 volwassenen tussen de 40 en 73 jaar in het Verenigd Koninkrijk. Wat bleek? Mensen die gemiddeld 550 milligram magnesium per dag binnenkregen, hadden rond hun 55e een hersenleeftijd die ongeveer een jaar jonger was dan die van mensen die rond de 350 milligram per dag binnenkregen. Opvallend was dat dit effect nóg sterker zichtbaar was bij vrouwen.

Waarom dat zo belangrijk is? Naarmate we ouder worden, neemt onze magnesiumvoorraad vaak af. En dat terwijl magnesium essentieel is voor meer dan 600 enzymreacties in ons lichaam. Het speelt onder andere een belangrijke rol bij de prikkeloverdracht in je zenuwstelsel – cruciaal voor een gezond brein.

En dit is niet de eerste keer dat magnesium een beschermende werking op het brein laat zien. Het mineraal wordt ook in verband gebracht met verbeteringen in geheugenleren en cognitieve prestaties. Daarnaast zou het zelfs kunnen helpen bij het beschermen van de hersenen tegen aftakeling.

Hoe krijg je dagelijks voldoende magnesium binnen?

Een beetje extra magnesium per dag kan dus al veel verschil maken voor je algehele gezondheid. Gelukkig zijn er genoeg makkelijke én lekkere manieren om je magnesiuminname op te krikken:

1. Kies vaker voor magnesiumrijke voeding.

Vul je keukenkastjes met producten die van nature rijk zijn aan magnesium, zoals bladgroenten, noten, zaden, volkoren granen en peulvruchten. Een kleine aanpassing aan je eetpatroon kan al een groot verschil maken.

2. Overweeg een magnesiumsupplement.

Lukt het je niet om voldoende uit voeding te halen (zoals bij 43% van de Amerikaanse volwassenen het geval is?) Dan kan een supplement uitkomst bieden. Let wel op: er zijn verschillende vormen van magnesium met elk hun eigen werking. Zo kan magnesiumcitraat de stoelgang versoepelen en magnesiumbisglycinaat bijdragen aan een betere nachtrust.

3. Experimenteer met nieuwe recepten.

Ga op zoek naar gerechten met ingrediënten als boerenkool, quinoa, zwarte bonen, cashewnoten of zilvervliesrijst. Op die manier ontdek je vanzelf gezonde en lekkere opties die je vaker wilt eten.

4. Let op met magnesiumslurpende stoffen.

Bepaalde stoffen, zoals alcohol en cafeïne, kunnen je magnesiumvoorraad sneller uitputten – zeker als je er veel van gebruikt. Matigen kan dus helpen om je magnesiumlevels op peil te houden.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Mindbodygreen