Bewegen Gezond gewicht Gezondheid

De 17 meest voorkomende redenen waarom je niet afvalt

17 redenen waarom je maar niet afvalt

Je hebt je besluit genomen, je wilt een paar kilo afvallen. Dus je gaat gezonder eten en meer bewegen, dus zou je als gevolg moeten afvallen. Maar wat nou als dat niet gebeurt? Als je niets afvalt terwijl je zo je best doet, enorm frusterend! De kans is groot dat één of meerdere van de onderstaande redenen op jouw van toepassing zijn.

1 Je drinkt niet voldoende water
Naast dat water je gehydrateerd houdt, kan het volgens recente studies ook helpen om af te vallen. Voor je maaltijden water drinken helpt je om je porties onder controle te houden omdat je eerder een vol gevoel krijgt waardoor je minder eet. Daarnaast is er een klein onderzoek gedaan waaruit blijkt dat koud water je stofwisseling doet versnellen en je minder trek in zoete drankjes doet krijgen.

2 Je denkt dat je voldoende beweegt
Elke dag een wandeling van 15 minuten is zeker beter dan niets, maar verwacht niet dat je gewicht verliest door die korte wandeling. Je zou elke dag zeker 30 minuten moeten bewegen. En met bewegen bedoelen we dat jij je hartslag even flink omhoog moet krijgen, denk bijvoorbeeld aan joggen, spinnen, interval- of circuittraining.

3 Je eet te veel gezonde voeding
Noten, avocado’s, volkoren pasta, olijfolie en donkere chocolade zijn goed voor je lichaam, maar ze bevatten ook calorieën. Want ook al is het gezond, je moet nog steeds letten op hoeveel je ervan eet.

4 Je doet alleen cardio
Als je alleen maar op de loopband staat maar nooit een kracht oefening doet dan mis je één van de belangrijkste dingen van fitness. Want niet alleen zorgt krachttraining ervoor dat je spieren sterker worden en je dus minder snel blessures krijgt, het zorgt er ook voor dat je spiermassa toeneemt waardoor je stofwisseling versnelt. En dankzij die spiermassa blijf je lang na je workout vet verbranden.

5 Je gaat sporten met een lege maag
Wanneer je regelmatig gaat sporten zonder eerst te eten dan is dit iets om nog eens over na te denken. Onderzoek toont namelijk aan dat wanneer je op een lege maag gaat sporten je calorieën verbrandt uit je spieren en niet uit je vet. En omdat spieren meer calorieën verbranden dan vet is het beter om meer spieren te hebben wil je gewicht verliezen. Wanneer jij jouw lichaam energie geeft is dit niet alleen goed om te voorkomen dat je spiermassa kwijtraakt, je hebt ook meer energie om er even lekker tegen aan te gaan.

6 Je partner zit niet op hetzelfde level
Een partner die ook gezonder wil gaan leven kan een enorme steun zijn, maar als je partner er totaal anders over denkt dan wordt het lastiger. Het is moeilijk om af te vallen wanneer je partner constant pizza of Chinees wil eten en ’s avonds naast jou een bak met chips zit weg te werken. Praten met je partner is de eerste stap, vertel hem dat je heel graag wilt afvallen en kijk of jullie compromissen kunnen sluiten.

7 Je laat hele voedingsgroepen weg
Door een hele voedselgroep weg te laten kan het gebeuren dat je bepaalde voedingstoffen gaat missen. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je enorme vreetbuien krijgt. Dus in plaats van bijvoorbeeld alle koolhydraten te skippen kun je beter volkoren producten nemen en je porties klein houden.

8 Je slaapt niet voldoende
Slaap is enorm belangrijk als je gewicht wilt verliezen. Je hebt de energie nodig om te kunnen sporten. Maar te kort aan slaap kan er ook voor zorgen dat jij geen controle meer hebt over je vreetbuien!

9 Je eet niet genoeg groente
Het is voor iedereen belangrijk om je dagelijkse portie groente en fruit te nuttigen, maar als je op dieet bent is dit nog belangrijker. Want dieters die veel groentes eten hebben meer kans om af te vallen en om het gewicht eraf te houden. Daarnaast zorgen de vezels ervoor dat je langer een verzadigd gevoel krijgt.

10 Je eet staand
Staand aan het keukenblad scheelt je echt niet zo veel tijd, het kan wel leiden tot onbewust eten. Het is beter om een standaard tijdstip en plek aan te wijzen om te eten en dat niet te combineren met andere activiteiten.

11 Je bent op dieet, tenminste soort van…

Als je wilt afvallen dan kun je dit niet halfhartig doen. De ene dag heel weinig eten en de andere dag je weer te goed doen aan allerlei lekkers heeft geen zin. De knop moet om, je wilt een paar kilo kwijt dus moet je gezonder leven. Je kunt niet alles hebben.

12 Jouw salades zijn niet meer zo gezond
Lekker hoor, die salades. Vooral met wat croutons, een lekkere dressing, geitenkaas, noten en gedroogd fruit. Yep heerlijk, maar denk eens aan alle calorieën. Wees je bewust van alle calorieën die jij aan je salade toevoegt, want 10 croutons bevatten makkelijk 100 calorieën.

13 Je skipt je ontbijt
Je neemt geen ontbijt dus je hebt weer wat calorieën bespaard. Alleen denkt je lichaam nu dat het uitgehongerd wordt dus houdt het vast aan zijn vetreserves. Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je stofwisseling gaat werken. En blijf weg van croissantjes en zoete ontbijtgranen, die zijn nou weer niet goed voor je.

14 Je neemt te grote porties
Normale porties zijn belangrijk wanneer je wilt afvallen. Schep eens 20% minder op je bord dan je normaal zou doen en kijk of je een half uur na je maaltijd nog steeds trek hebt. Waarschijnlijk niet.

15 Je eet zonder er bij na te denken
Je zit met je telefoon in je hand of voor je tv te eten, dat betekent dat je niet op je eten bent gefocust maar op iets anders. Door te eten zonder afleidingen focus jij je op je eten en zul je als resultaat minder eten.

16 Je drinkt nog steeds frisdrank
Frisdrank bevat geen voedingstoffen en het zorgt er alleen maar voor dat jij je afvaldoelen niet haalt. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks 2 glazen light frisdrank drinken een taille hebben die 500% breder is dan mensen die helemaal geen frisdrank drinken.

17 Je eet niet voldoende
Ga jezelf niet uithongeren. Het zorgt er alleen maar voor dat je stofwisseling van slag raakt. Je lichaam denkt dat het voorlopig geen voedsel meer krijgt en blijft dus vasthouden en haar vetreserves. Daarnaast kan onvoldoende eten juist leiden tot vreetbuien.

www.popsugar.com