Relaties

Openheid in relaties: heldere communicatie en intimiteit

In een liefdevolle relatie zijn communicatie en intimiteit onmisbaar. Ze zorgen voor een sterkere band tussen jou en je partner. Maar wist je ook dat ze nauw met elkaar verbonden zijn? Duidelijke communicatie is de basis voor een intieme en diepe band. Daarom is het belangrijk om je zorgen en problemen met elkaar te bespreken, zelfs wanneer dat in eerste instantie onwennig aanvoelt. Herken jij je hierin? We leggen in dit blog uit hoe het zit en hoe je door heldere communicatie over intimiteit je relatie versterkt. 

Wat valt allemaal onder intimiteit?

Intimiteit is meer dan fysieke aanrakingen en seksualiteit, hoewel dat ook belangrijke onderdelen zijn in een romantische relatie. Intimiteit is in feite het gevoel van verbondenheid met je partner. Je voelt je begrepen, geliefd en geaccepteerd. Je creëert meer intimiteit op allerlei manieren: een blik, een grapje tussen jullie beiden, een aanraking of juist een diepgaand gesprek over dromen en levensdoelen. Intimiteit is dus lang niet altijd lichamelijk, maar communicatie speelt wel altijd een belangrijke rol. 

Waarom is communicatie zo belangrijk voor intimiteit?

Zonder duidelijke, eerlijke en empathische communicatie komt een relatie niet ver. En zelfs dan zijn misverstanden niet altijd te voorkomen. Door communicatie leer je elkaar kennen en bouw je een band op. Je komt meer te weten over elkaars kwetsbaarheden en zorgen. Maar ook de dromen en verlangens komen aan bod. Vergeet daarnaast niet dat het belangrijk is om grenzen te stellen. Laat weten wat je wel en niet prettig vindt. Want pas dan kun je helemaal jezelf zijn en je comfortabel voelen als je samen bent met je partner. 

Praten over seksualiteit is soms lastig

Seksualiteit is een onderdeel van intimiteit en speelt een rol in het versterken van jullie relatie. Want als het goed is gaat het niet alleen om fysieke handelingen, maar ook om emotionele verbondenheid. Het is een manier om jullie liefde voor elkaar te uiten. Als jullie het allebei naar je zin hebben in de slaapkamer is dat een versterkende factor voor jullie relatie. Daarom is het zo jammer wanneer seksualiteit lijdt onder slechte communicatie. Vaak speelt schaamte daar een rol in. 

Seksuele hindernissen met elkaar bespreken

Het kan soms makkelijker lijken om een seksueel probleem helemaal niet te bespreken. Mannen hebben daar ook last van. Ze voelen zich al snel in hun eer aangetast als ze slechts presteren in bed. Erectiele dysfunctie en te snel klaarkomen komen regelmatig voor en hebben een negatief effect op jullie seksuele verbondenheid en daardoor op jullie relatie. Openheid en het bespreken van moeilijke onderwerpen zorgt juist voor een sterkere band. Bovendien kun je een probleem pas oplossen als je toegeeft dat het bestaat. Ervaren jij en je partner weleens problemen op de slaapkamer? Op deze website vindt je oplossingen voor een van de meest veel voorkomende problemen op seksueel gebied. 

Conclusie: eerlijk en open communicatie is de sleutel 

In feite is het simpel: hoe beter je communiceert met je partner, des te hechter is jullie band. Seksualiteit is een onderdeel van intimiteit en een belangrijk onderdeel van een romantische relatie. Luister naar elkaar en ga moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Vind je dat lastig? Dan is het verstandig om daaraan te werken. Het begint met simpelweg praten, op een open, eerlijke en liefdevolle manier.