Geen categorie

Alles wat je moet weten over zorgverzekeringen

We hebben allemaal verschillende zorgbehoeften en we kunnen dan ook uit veel verschillende zorgverzekeringen kiezen. Er zijn niet alleen veel verschillende zorgverzekeraars die deze zorgverzekeringen aanbieden, maar ze zijn ook nog eens gebaseerd op verschillende factoren. In dit artikel nemen we de mogelijkheden met je door en vertellen we daarnaast op welke manieren je de maandelijkse zorgpremie een beetje kunt drukken.

Basis zorgverzekering

Een basis zorgverzekering is een zorgverzekering waar vanuit je bent verzekerd voor zorg die in het basispakket zit. Het basispakket wordt jaarlijks samengesteld door de overheid, wat betekent dat de inhoud van het pakket in theorie elk jaar anders kan zijn. Over het algemeen zit zorg als de huisarts en veel voorgeschreven medicatie in het basispakket. Als je slechts een aantal keer per jaar zorg nodig hebt en bijvoorbeeld niet vaker dan twee keer per jaar naar de tandarts gaat, dan is de kans groot dat je voldoende verzekerd bent met een basis zorgverzekering.

Aanvullende zorgverzekering

Een aanvullende zorgverzekering is een zorgverzekering die je kunt afsluiten als je meer zorg nodig hebt dan er vanuit het basispakket wordt vergoed. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je elk jaar veel bezoekjes brengt aan de tandarts en de kosten van de tandarts worden over het algemeen niet vanuit het basispakket vergoed. Hetzelfde geldt voor de orthodontist. Daarom kan je dus een aanvullende tandartsverzekering of een aanvullende orthodontie zorgverzekering afsluiten. De maandelijkse zorgpremie valt dan natuurlijk iets hoger uit dan wanneer je alleen een basis zorgverzekering afsluit, maar met een aanvullende zorgverzekering ben je er dan weer wel van verzekerd dat je niet voor onverwacht hoge zorgkosten komt te staan.

Korting en zorgtoeslag

Om de maandelijkse zorgpremie een beetje omlaag te krijgen, kun je verschillende stappen ondernemen. Allereerst kun je korting krijgen op je maandelijkse zorgpremie door je bij een collectieve zorgverzekering aan te sluiten. Een collectieve zorgverzekering is een zorgverzekering voor eenzelfde groep mensen, vaak op basis van beroep of beroepssector. Om je hierbij aan te kunnen sluiten, moet je werkgever afspraken hebben gemaakt met de zorgverzekeraar. Je kunt ook korting krijgen door je met het hele gezin bij dezelfde zorgverzekeraar te verzekeren. Als je geen collectieve zorgverzekering kunt afsluiten of als je geen kans maakt op gezinskorting, kun je bijvoorbeeld ook zorgtoeslag aanvragen. Dit doe je bij de DUO en de hoogte van de maandelijkse toeslag die je kunt ontvangen, hangt af van je gemiddelde inkomen. Je kunt eens per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering en het beste moment om dat te doen is aan het einde van het jaar. Dan worden de nieuwe polisvoorwaarden bekendgemaakt en kan je ook te weten komen wat de hoogte van de maandelijkse zorgpremies zal worden. Overstappen naar een goedkopere zorgverzekering is natuurlijk ook een manier om de kosten een beetje te drukken.