Ontspanning

Vijf zelfzorgtips

In een prestatiemaatschappij waar burn-outs woekeren als een pandemie, kan het best een uitdaging zijn om voor jezelf te zorgen. In dit artikel delen we enkele tips om de rust weer in jezelf te vinden. Op deze manier kun je voor jezelf zorgen!

Mindfulness

Veel mensen krijgen een beetje de kriebels als ze denken aan mindfullness, maar het kan ontzettend helpen om minder stress te ervaren. Daarnaast zijn er honderden manieren om aan mindfulness te doen. Je kan het halen uit meditatie of yoga, maar ook uit een wandeling zonder telefoon.

Ga naar buiten

Ga naar buiten! De aanwezigheid van natuur doet een mens altijd goed. Ook kan het een leuk idee zijn om een dagje weg te gaan met jezelf. Of neem jezelf mee de stad in en koop iets moois. Een mooie ring kopen voor jezelf kan een boost zijn voor je eigenwaarde. En wat dacht je van een ring met edelsteen? Die hebben soms helende eigenschappen. Mosagaat staat erom bekend stress en angst te verminderen, terwijl rozenkwarts helpt bij het genezen van emotionele wonden en liefde stimuleert. De diepblauwe lapis lazuli kan je concentratie verbeteren en hoofdpijn verlichten.

Vind de balans in sociale activiteiten

Veel mensen worstelen onbewust met een balans in sociale activiteiten. Als je elke dag de hort op bent met vrienden, wordt dat al snel vermoeiend, maar als je elke avond alleen op de bank zit, voel je je al snel eenzaam. Durf met dit gegeven te experimenteren en doe onderzoek naar de beste balans. Ligt die balans bij drie sociale activiteiten in de week, bij vijf of juist bij maar één?

Eten

Je bent wat je eet. Om die reden is het belangrijk om bij goede zelfzorg ook gezond te eten. Dit betekent niet dat je alleen maar sla mag eten, maar dat je bewust bent van wat je eet en hoe je dit eet. Voor sommige mensen is het een flinke uitdaging om op gevoel te eten. Het is een soort mindfulness. Hier kan een voedingscoach je bij helpen. Eet in ieder geval lekker veel groente, fruit en gezonde eiwitten en vetten en trakteer jezelf zo nu en dan op wat lekkers.

Slapen

We hebben niet allemaal 8 uur slaap nodig. Sommige mensen hebben behoefte aan meer, anderen juist aan minder. Probeer wel een zeker patroon aan te houden wanneer je gaat slapen en hoe laat je opstaat, ook in het weekend. Probeer in de uren voor het slapengaan te veel dierlijk eiwit, cafeïne en activiteit waarbij je hartslag flink omhoog gaat zo veel mogelijk te vermijden. Bij voorkeur lees je een boek of tijdschrift in bed, in plaats van dat je nog een half uur door Instagram scrollt.