Gezondheid

Zo sluit je als student een zorgverzekering af

Studenten hebben hoge kosten en vaak weinig inkomsten, dus eigenlijk zit vrijwel geen enkele student op een ziektekostenverzekering te wachten. Iedereen wil natuurlijk goed verzekerd zijn, maar die hoge zorgpremies zitten elke maand weer behoorlijk in de weg. Hoe zorg je er dan voor dat je goed verzekerd bent en niet de hoofdprijs hoeft te betalen? En welke zorgverzekering zijn er eigenlijk allemaal? Dat en meer lees je in dit artikel.

De verschillende soorten zorgverzekeringen

Laten we eens beginnen met een overzicht van de zorgverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Allereerst hebben we natuurlijk de basisverzekering. De basisverzekering dankt zijn naam aan het basispakket, dat bestaat uit zorg die met een basisverzekering wordt vergoed. De inhoud van het basispakket wordt door de overheid bepaald en kan ieder jaar veranderen. Zorg die niet in het basispakket zit, maar waar je wel regelmatig gebruik van wilt maken, kan alsnog verzekerd worden met een aanvullende zorgverzekering. Een aanvullende zorgverzekering heb je bijvoorbeeld voor de tandarts, de orthodontist, de dermatoloog en de fysiotherapeut. Of je voldoende verzekerd bent met een basisverzekering hangt natuurlijk volledig af van je persoonlijke zorgbehoeften. Als je regelmatig naar de tandarts gaat of vaak een bezoekje brengt aan de fysiotherapeut, dan is de kans groter dat je voordeliger uit bent met een aanvullende zorgverzekering.

Een speciale zorgverzekering voor studenten

De hoogte van de zorgpremie die je elke maand moet betalen hangt van een paar factoren af. Zo bepaalt je zorgverzekeraar natuurlijk het een en ander, maar ook of je alleen een basisverzekering of ook een aanvullende zorgverzekering hebt. Gelukkig hebben zorgverzekeraars een beetje rekening gehouden met de portemonnee van een student. Daarom hebben verschillende zorgverzekeraars extra voordelige zorgverzekeringen voor studenten. De zorg blijft natuurlijk hetzelfde, maar de maandelijkse zorgpremie ligt een paar tientjes per maand lager. En dat komt de meeste studenten goed uit. Om het nog iets voordeliger te maken, kun je zorgtoeslag aanvragen. Zorgtoeslag is voor mensen die een lager inkomen hebben en daardoor moeilijkheden ervaren met het betalen van de maandelijkse zorgpremie. De hoogte van je zorgtoeslag wordt berekend op basis van je inkomen. Je kunt zorgtoeslag aanvragen via DUO.

Overstappen naar een andere zorgverzekering

Onze zorgbehoeften kunnen veranderen en ook ons inkomen kan een rol spelen bij de zorgverzekering die we afsluiten. Omdat niet elk jaar alles hetzelfde blijft, is het mogelijk om eens per jaar over te stappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar. Het is het verstandigst om dat pas aan het einde van het jaar te doen, omdat zorgverzekeraars dan pas hun nieuwe poliswaarde en de hoogte van de zorgpremie bekend maken. Maar wacht ook weer niet te lang, want je overstap moet altijd voor het einde van het jaar geregeld zijn. Alleen dan gaat je nieuwe zorgverzekering vanaf 1 januari gelden.