Een bekend en populair gerecht dat gebaseerd is op gefermenteerde kool is afkomstig uit de Koreaanse keuken. Het heet kimchi. De naam verwijst naar de wijze waarop het gerecht wordt bereid en betekent letterlijk ‘verzonken groente’. Omdat er in het gerecht veel vitamine C zit is het wat betreft de gezondheid vooral in de winterperiode een goede aanvulling op andere maaltijden. Kimchi is stimulerend voor de spijsvertering, want het bevat veel vezels, antioxidanten, melkzuurbacteriën en calcium. Maar het gerecht wordt vooral veel gegeten omdat het vanwege de frisse en zurige smaak erg lekker is.
Variëren met kimchi
Het basisrecept van kimchi is eenvoudig te maken. Je bent vrij om er zelf allerlei dingen aan toe te voegen om de smaak naar eigen inzicht aan te passen. Dat wordt heel veel gedaan, vandaar dat er vele honderden variaties van dit gerecht bestaan. Kimchi gaat goed samen met ingrediënten als lente-ui, prei, gember, wortels, oesters, zeewier en sesamzaad. Het kan uitstekend worden gegeten in combinatie met rijstgerechten, stamppotten, stoofschotels of soep. Als je kimchi wilt kopen kan dat in de Aziatische winkel. Het is verkrijgbaar in potten en blikken, die vaak lange tijd houdbaar zijn.
Pittig eten
Eén van de bekendste specerijen die verkrijgbaar is in de Aziatische winkels is sambal. In zijn oervorm is het gemaakt van zout en gemalen Spaanse pepers. Maar als je weleens in de schappen bij de toko hebt gekeken weet je dat er ontzettend veel verschillende soorten sambal bestaan. De bekendste soort in Nederland heet sambal oelek. Dat is een eenvoudige sambal waaraan nauwelijks extra ingrediënten zijn toegevoegd. Deze sambal ontleent zijn pittige smaak aan het feit dat hij niet gebakken is. De naam ‘oelek’ heeft betrekking op de vijzel, die gebruikt wordt om de specerijen fijn te stampen.
Andere soorten sambal
Europeanen vinden sambal oelek erg pittig, maar voor Aziaten is dat een milde smaak. Als zij een maaltijd echt pittig willen maken voegen ze sambal brandal toe. Wat deze soort zo extreem pittig maakt is de toevoeging van kemirinoten. Ook bevat deze soort sambal knoflook. Sambal badjak is weer veel milder dan sambal oelek. Dat komt doordat de sambal is gebakken en omdat er ui aan is toegevoegd. Een andere minder pittige variant is sambal manis. Dat is een variant die uit Indonesië afkomstig is en die door de toevoeging van suiker al minder pittig wordt ervaren. Als je een liefhebber bent van pittig eten moet je beslist eens in de Aziatische winkel kijken, want daar zijn nog veel meer soorten sambal te koop.