Gezondheid

Leefstijlprogramma’s: zo creëer je een gezonde levensstijl

Leefstijlprogramma’s: zo creëer je een gezonde levensstijl

Je levensstijl aanpassen en gezonde gewoontes aanleren is niet altijd makkelijk. Om extra hulp te krijgen bij het afvallen kun je meedoen aan een leefstijlprogramma. Er zijn verschillende leefstijlprogramma’s en andere behandelingen opgenomen in het basispakket. Maar wanneer kom je in aanmerking voor zo’n programma en wat krijg je precies vergoed?

Hulp bij afvallen
Afvallen gaat makkelijker wanneer je professionele begeleiding hebt. De zorgverzekering vergoedt jaarlijks drie uur dieetadvies. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico. Heb je behoefte aan meer behandeluren of ander soort hulp dat kan helpen bij het afvallen? Dan kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Via sommige aanvullende verzekeringen krijg je bijvoorbeeld een vergoeding medische fitness

Leefstijlprogramma: wat is dat?
Heb je behoefte aan intensievere begeleiding om je levensstijl en eetpatroon aan te pakken? Dan kun je je opgeven voor een leefstijlprogramma of gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Om hiervoor in aanmerking te komen, ga je in gesprek met je huisarts. Vergeet ook niet te informeren bij je verzekeraar, want niet alle GLI’s worden via elke zorgverzekering vergoed. Een leefstijlprogramma duurt twee jaar, waarbij je tijdens het eerste jaar naar je huidige levensstijl kijkt en doelen stelt voor een gezonder leven. Het tweede jaar is vooral een fase van onderhoud: je leert hoe jouw nieuw aangemeten levensstijl onderdeel wordt van je dagelijks leven. 

Stoppen met roken
Roken is een van de moeilijkste verslavingen om vanaf te komen. Vanuit de basisverzekering kun je per jaar één stoppen-met-rokenprogramma volgen. Je kunt natuurlijk zelf stoppen, maar de verleiding blijft dan vaak groot. Als je deelneemt aan een programma is de kans dat je nooit meer een sigaret opsteekt vier keer groter.

Mentale gezondheid
Als het mentaal niet zo goed gaat, kun je gebruikmaken van de psychologische zorg. Een deel hiervan is opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering, maar je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Er zijn ook alternatieve geneeswijzen die je mentale gezondheid kunnen verbeteren, zoals ayurveda of homeopathie. Deze behandelingen zitten niet in de basisverzekering, maar krijg je deels vergoed krijgen als je aanvullend verzekerd bent. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van je zorgverzekering

Algemene tips voor een gezonde levensstijl

  1. Gezond eetpatroon
    Hoe ziet je eetpatroon eruit? Zorg dat je voldoende groente, fruit, noten en volkoren producten eet. Let ook op tussendoortjes: zijn er misschien gezondere alternatieven?
  2. Goed slapen
    Zorg voor een goede nachtrust. Ontspan voor het slapengaan zoveel mogelijk door te lezen, in bad te gaan of yoga-oefeningen te doen. Mijd licht van tv, tablet of je telefoon.
  3. Ontspannen
    Stress is goed, want het helpt je om alert te blijven. Maar te veel stress is ongezond. Zorg voor voldoende ontspanning door te lezen, te wandelen of je te verdiepen in mindfulness. 
  4. Voldoende bewegen
    Beweeg elke dag in ieder geval een halfuur. Neem wat vaker de fiets of maak een wandeling tijdens je pauze. Ga ook op zoek naar een sport die je leuk vindt.