Heb je wel eens gehoord van PCOS? Het is een veel voorkomende hormonale disbalans bij vrouwen.
Wel 10 tot 15% van de vrouwen in hun vruchtbare leeftijd heeft symptomen van PCOS. Toch is het niet zo bekend en weten ook veel vrouwen niet dat je er zelf op een natuurlijke manier veel aan kunt doen. Dit is jammer want vrouwen met PCOS hebben vaak klachten die hun leven erg beïnvloeden.
Wanneer heb je PCOS?
De afkorting PCOS staat voor PolyCysteus Ovarium Syndroom. PCOS is geen ziekte maar een verzameling van verschillende symptomen. Niet bij elke vrouw komen dezelfde klachten tot uiting.
In de eerste helft van de menstruatiecyclus ontwikkelen normaal gesproken enkele follikels (eiblaasjes). Hiervan groeit er meestal 1 verder dan volgt de ovulatie (eisprong). Door de verstoorde hormoonbalans bij PCOS groeit niet één eicel maar meerdere kleine follikels tegelijk waardoor er moeizaam tot geen ovulatie plaatsvindt.
Hieronder de 6 meest voorkomende symptomen van PCOS op een rij:
- Geen of een onregelmatige menstruatie
Een niet frequente menstruatiecyclus, met bijvoorbeeld de ene maand wel een bloeding en dan kan er zo maar een lange tijd tussen zitten. Dit is één van de belangrijkste symptomen van PCOS. Word je minder dan 8 keer per jaar ongesteld? Zit er vaak langer dan 35 dagen tussen je menstruaties? Of ben je al langer dan 4 maanden niet ongesteld geworden? Dan kan de oorzaak PCOS zijn.
- Verminderd vruchtbaar
PCOS is de meest voorkomende oorzaak van onvruchtbaarheid. Door de uitblijvende of onregelmatig ovulaties is het lastig om zwanger te raken. Het moment dat vrouwen een kinderwens hebben is dan ook vaak wanneer PCOS geconstateerd wordt. Ze stoppen met de anticonceptiepil en komen er dan achter dat ze niet meer ongesteld worden.
- Snel aankomen, moeite hebben met afvallen
Een deel van de vrouwen met PCOS heeft overgewicht. Meestal wordt dit veroorzaakt door insulineresistentie. Dit houdt in dat je lichaam verminderd gevoelig is geworden voor insuline. Insuline is het hormoon dat je bloedsuikerspiegel verlaagt en er zo voor zorgt dat deze in balans blijft. Wanneer je lichaam niet meer goed op insuline reageert krijg je last van een sterker schommelende bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je verschillende klachten ervaren waarvan sneller aankomen er één is. Andere gerelateerde klachten zijn bijvoorbeeld een sterke behoefte aan zoet, moeite met concentreren, stemmingswisselingen en vermoeid zijn.
- Acne
Vrouwen met PCOS kunnen last hebben van een teveel aan androgenen (mannelijke hormonen). Hierdoor kan acne worden veroorzaakt. Ook kun je meer last hebben van een vette huid of bijvoorbeeld roos.
- Haaruitval
Door een verhoogde aanmaak van androgenen kun je ook last krijgen van haaruitval. Iedereen verliest per dag circa 50 tot 100 haren maar deze groeien ook weer terug. Bij PCOS is dit in mindere mate het geval en zie je dat je haar dunner wordt of er zelfs kale plekken ontstaan.
- Overbeharing
Door diezelfde verhoogde mannelijke hormoonaanmaak kun je ook juist last krijgen van meer haargroei. Bijvoorbeeld in het gezicht, op de buik, de benen, de tenen, de borst of de rug.
-> Hormonen, heb jij soms ook zo’n last van ze?
De pil is niet de oplossing voor de lange termijn
Deze klachten kunnen veel impact hebben op de levenskwaliteit van iemand met PCOS. Het advies dat door artsen wordt gegeven is starten met het slikken van de anticonceptie pil en wanneer je zwanger wilt worden kun je een medische traject starten, met als eerste extra hormonen (Clomid) nemen.
Vrouwen met overgewicht krijgen het advies om af te vallen, maar hoe dat moet wordt vaak niet verteld. Terwijl afvallen dus juist extra lastig kan zijn voor vrouwen met PCOS.
En met de pil ben je ook niet geholpen. Ja misschien tijdelijk, want het maskeert de klachten wel maar aan de oorzaak doe je niets.
Pak zelf de oorzaak van je hormonale disbalans aan
Myriam Koning van Healthy Hormones liep jarenlang rond met klachten waarvan later bleek dat PCOS de oorzaak was. Ze was niet vruchtbaar omdat ze niet meer menstrueerde. Ook had ze vaak last van stemmingswisselingen en stak iedere week wel hoofdpijn op.
Het advies van de gynaecoloog: weer starten met de anticonceptiepil en terugkomen wanneer je een kinderwens hebt, dan starten we met een hormoonkuur. Dit voelde voor haar niet goed en ze is daarom zelf op onderzoek uitgegaan. Het onderwerp PCOS en hoe je zelf van je klachten af kunt komen liet haar niet meer los.
Nu heeft ze geen klachten meer en is ze op langs natuurlijke weg de gelukkige moeder van twee gezonde zonen geworden. Via haar site Healthy Hormones helpt ze andere vrouwen om op een natuurlijke manier van hun klachten af te komen.
Ze geeft een paar tips waarmee je zelf aan de slag kunt:
“Het blijft zo bijzonder hoeveel de juiste voeding met je kan doen” zegt Myriam. “Insulineresistentie en een schommelende bloedsuikerspiegel is bij veel vrouwen een van de onderliggende oorzaken van PCOS. Wanneer je door wat je eet zorgt dat je bloedsuikerspiegel stabiel wordt, maakt dit een groot verschil en kunnen je hormonen weer in balans komen. Hierdoor verdwijnen je klachten en vergroot de kans op een natuurlijke zwangerschap.
Wat misschien voor de hand ligt is dat je toegevoegde suikers zoveel mogelijk dient te vermijden maar ook het letten op de juiste combinaties bij eten is van belang. Probeer bijvoorbeeld meer goede vetten en eiwitten toe te voegen aan je maaltijden. Zo demp je de suikerpieken.
Een factor met veel invloed die heel vaak wordt onderschat is stress. Of eigenlijk het tegenovergestelde: voldoende rustmomenten inbouwen. Dit kan door meer tijd voor jezelf in te plannen, in de vorm van yoga of mediatie bijvoorbeeld. Maar dit kan ook iets anders zijn waar jij heel blij van wordt, bijvoorbeeld een wandeling in de natuur of afspreken met vriendinnen. Dit kan zoveel doen voor je hormoonbalans.”
Meer weten wat je aan PCOS kunt doen kijk op healthyhormones.eu