Geluk

9 dure gewoontes waarmee je beter direct kunt stoppen

met deze dure gewoontes kun je beter direct stoppen

Sparen, vaak makkelijker gezegd dan gedaan. En hoewel we mooie doelen hebben om voor te sparen, zoals een potje voor mindere tijden, een huis, een mooie vakantie of een schuld die afbetaald moet worden zijn we vaak onze eigen grootste vijand.

En het is waar, we maken allemaal wel eens keuzes die misschien niet de aller beste zijn, we zijn ook maar mens. Maar door te breken met slechte gewoontes waar jij je misschien niet eens bewust van bent kun je al veel geld besparen. Dus breek met onderstaande dure gewoontes en kom weer een stukje dichter bij je financiële doel:

1 Je verse voeding laten bederven omdat je besluit om toch uit eten te gaan of om eten af te halen
We kennen het allemaal wel, je hebt eten gekocht maar dan vraagt iemand of je mee een hapje gaat eten. Of je komt thuis na een lange dag en kunt echt de energie niet meer opbrengen om nog te koken, dus bestel je toch maar sushi.

Deze gewoonte is zonde en kost je veel geld. Houd je aan je planning en spreek met jezelf af dat je geen eten weggooit omdat je geen zin hebt om het klaar te maken of omdat er andere plannen zijn.

2 Jezelf vertellen dat je deze aankoop ‘echt verdient’
Natuurlijk is het goed om jezelf te belonen als je hard hebt gewerkt, maar vraag jezelf wel af of het iets is wat jij je kunt veroorloven. Je kunt jezelf ook belonen met een mooi magazine, een luxe taartje of een heerlijk flesje wijn. Die dure tas of die mooie schoenen slaan een gat in je budget dus zijn geen beloning.

3 Wachten met sparen tot je denkt dat je meer geld hebt
Het uitstellen van sparen tot een moment dat je denkt meer te gaan verdienen kan een valkuil zijn. De toekomst kan vol zitten met onvoorziene uitgaven, vooral als je gaat settelen en kinderen krijgt. Spaar daarom maandelijks een klein bedrag, dat is veel beter dan niets doen en wachten tot je meer geld te spenderen hebt.

4 Items die nog goed zijn gewoon weggooienNatuurlijk kun je die tas waar je op uitgekeken bent weggooien of die boeken die je toch nooit meer leest. Maar je kunt ze ook op marktplaats zetten of op een vlooienmarkt gaan staan. Het is zonde om spullen die nog goed zijn zomaar weg te gooien.

5 Winkelen om je beter te voelen
Wanneer je iets nieuws koopt voel jij je inderdaad beter, voor eventjes. Daarna realiseer jij je dat je geld hebt uitgegeven wat je eigenlijk niet wilde uitgeven en dat je problemen/sombere bui/ liefdesverdriet niet zijn verdwenen.

6 De status van je bankrekening en je creditcards negeren
Nu jij je rekeningoverzichten bijna niet meer op papier thuis gestuurd krijgt wordt het steeds makkelijker om je financiële situatie te negeren! Maar stop de neiging om je als een struisvogel te gedragen en bekijk online (of via een app op je telefoon) minimaal 1 keer maand je bankrekening en je creditcards.

7 Jezelf met anderen vergelijken
Je kunt nooit in de portemonnee van iemand anders kijken. Jij denkt misschien dat als vriendin X die mooie schoenen, die tas en ook nog die jas kan kopen dat jij op zijn minst ook nieuwe schoenen mag. Maar misschien heeft vriendin X een schenking gekregen waar jij niets vanaf weet. Of heeft ze een bonus van haar werk gekregen. Vergelijk jezelf nooit met anderen, ook niet op financieel gebied. Want je weet nooit wat de financiële situatie van iemand anders is.

8 Maak het thuis gezellig en ga niet altijd naar dure bars
Je kunt thuis ook een leuke avond met vrienden hebben en lekkere drankjes maken. Je kunt een cocktailavondje organiseren met je vriendinnen en lekkere hapjes maken, als iedereen wat meeneemt dan scheelt dit enorm veel geld.

9 Koop goedkopere merken make-up
Natuurlijk worden we allemaal blij van die mooie dure make-up in die prachtige verpakking. Maar het is niet nodig. De mascara van de drogist is waarschijnlijk net zo goed en ook met de dagcreme van de drogist is waarschijnlijk niets mis. Het scheelt je al snel 2/3de van de prijs!