Een goede nachtrust is zo belangrijk voor ons lichaam en onze geest! Maar wanneer je gespannen of gestrest bent, dan is het vaak lastig om in slaap te vallen of om goed te slapen. Terwijl je juist met voldoende slaap je stress veel beter kunt managen en alles uit je dag kunt halen. Daarom heb ik in samenwerking met Swiss Sense 7 tips voor je opgesteld om wél goed te kunnen slapen, zelfs als je gestrest bent.
1 Luister naar je lichaam
Luister jij naar je lichaam? Of wals je dwars over alle signalen die je lichaam je geeft heen? Als je leert om te luisteren naar de signalen, kun je hier ook naar handelen. Zeg bijvoorbeeld ‘nee’ als je ergens geen zin in hebt en neem rust als je weinig energie hebt. Als je rust wanneer je moe bent ipv maar door te gaan tot je crasht, bouwt je energie zich op voor de lange termijn. Er is niets mis met soms een dutje doen overdag als je veel van jezelf hebt gevraagd.
2 Zorg voor een goede basis
Een opgeruimde slaapkamer, verduisterende gordijnen, een goed matras: allemaal elementen die een belangrijke rol spelen bij een goede nachtrust. Ook de temperatuur in je slaapkamer is belangrijk: als je het te warm of juist te koud hebt, slaap je onrustig en val je minder makkelijk in slaap. Wist je trouwens dat het matras waarop je slaapt invloed heeft op je lichaamstemperatuur? Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar wat jouw lijf exact nodig heeft. Is dat juist extra ventilatie voor een betere warmtegeleiding of juist meer ondersteuning? Swiss Sense heeft voor elk type lichaam en elke lichaamsbehoefte wel een passend matras.
3 Beweeg
Bewegen is goed voor ons lichaam, maar het is ook heel goed voor je nachtrust! Er is hard wetenschappelijk bewijs dat lichaamsbeweging je helpt om sneller in slaap te vallen en dat het de kwaliteit van je slaap verbetert. Gematigde cardio zorgt ervoor dat je langer en beter diep slaapt. Dit is belangrijk omdat je diepe slaap juist het moment is dat je lichaam zich kan herstellen. Het is niet voor niets dat ze zeggen: na inspanning komt ontspanning.
4 Verlicht die pijnlijke schouders, rug of nek
Stress en spanningen veroorzaken ook vaak pijnlijke schouders, rug of nek. Door beweging, massage en voldoende ontspanning kunnen deze klachten al verminderen. Maar kijk ook eens kritisch naar je bed of matras, want ook dat kan verlichting geven dankzij de juiste ondersteuning. Zo had Bart al jarenlang pijn in zijn rug, hij wist soms van de pijn echt niet meer hoe hij moest zitten, liggen of staan. Tot we een nieuw matras hadden die echt goed voor zijn (en mijn) lichaam is… de pijn in zijn rug is hierdoor nu bijna helemaal weg! Ik kan je zeggen: dat komt zijn (en dus ook mijn) nachtrust echt ten goede. Niemand is hetzelfde en een matras is iets heel persoonlijks, maar zo belangrijk als het gaat om je nachtrust.
Ik heb al een paar keer het belang van een goed matras genoemd, maar hoe weet je nou wat voor jou het ideale matras is? Swiss Sense heeft hier een goede oplossing voor: de matraswijzer. Super handig want je kunt online verschillende vragen beantwoorden en met behulp van de matraswijzer kom je uit op het matras dat het beste bij jouw lichaam en behoeften past. Ben je bijvoorbeeld een zij-, rug- of buikslaper? Zweet je snel ’s nachts? Hoe lang ben je? Allemaal dingen die belangrijk zijn voor de keuze van een matras dat het beste bij jou past en die dus zorgt voor een goede nachtrust. Zeker de moeite waard om de matraswijzer eens in te vullen, want er is voor ieder lichaam een passend matras.
5 Meditatie
Meditatie klinkt snel zweverig, maar het helpt goed als je gestrest bent en ’s nachts niet goed slaapt. Ik denk niet dat er iets is dat beter helpt om je hoofd rustig te krijgen en snel in slaap te vallen. Je kunt heel eenvoudig een meditatie app op je telefoon downloaden. Hier staan vaak ook meditaties op die je helpen om snel in slaap te vallen. In het begin misschien even wennen, maar het helpt echt!
6 Een avondritueel
Een avondritueel maakt ook zeker verschil. Je kunt niet van je lichaam verwachten dat het vol aanstaat en dan opeens moet gaan slapen. Laat je lichaam langzaam wennen aan het feit dat je gaat slapen. Probeer elke dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan. Dim de lichten een uur voordat je gaat slapen en vermijd vanaf dan ook blauw licht. Lees een boek of neem een warme douche tijdens dit uur. Wil je dit echt niet? Kijk dan tv, het blauwe licht van je tv is minder heftig dan dit van je telefoon of laptop.
7 Voeding
Waar je misschien niet zo snel bij stil staat is dat voeding ook effect heeft op je nachtrust. We weten allemaal dat cafeïne niet bevorderlijk is als je in slaap wilt vallen, maar wist je dat je ook pure chocolade, groene thee en chocolademelk cafeïne bevatten? Het is daarom beter om deze producten na 4 uur ’s middags niet meer te nemen. Voor je diner is het goed om voor hoogwaardige eiwitten en simpele koolhydraten te kiezen. Dus bijvoorbeeld quinoa met groene groentes of bijvoorbeeld kippenborst met geroosterde pompoenpitten.
Blijf niet aanmodderen, maar onderneem actie als je slecht slaapt. Want of je nou samen, alleen of met je kat slaapt: een goede nachtrust moet voor iedereen haalbaar zijn!
Ik ben er trots op te vermelden dat dit artikel tot stand is gekomen met Swiss Sense