Introvert

6 dingen die je nog niet wist over introvert zijn (zelfs niet als je er zelf eentje bent)

6 dingen die je nog niet wist over introvert zijn

Net voordat ik naar de brugklas ging zei iemand tegen mij dat je op de middelbare school vooral outgoing moest zijn om populair te zijn. Als een stille, soms wat ongemakkelijke jongen heb ik dat goed dat advies ter harte genomen. Dus de jaren die daarop volgde probeerde ik spontaan en extravert te zijn. Tot op een dag iemand tegen me zei: “Jij bent zo nep!”

In een poging om erbij te horen en om leuk gevonden te worden bood ik de wereld een verzonnen versie van mezelf aan. Ik probeerde iemand te zijn die ik niet was. Dus begon ik mijn zoektocht naar wie ik werkelijk was. In 1997 kwam ik erachter dat er een naam bestond voor wie ik was: ik was introvert!

Maar wie wil er nou introvert zijn? In een wereld die voorop staat op extraverte eigenschappen zoals spontaan zijn en snel kunnen denken kan het leven soms lastig zijn voor de mensen die wat meer gereserveerd zijn en die tijd nodig hebben om informatie te verwerken. Vaak word je als introvert niet begrepen waardoor je je niet gewaardeerd en moe voelt. Maar sinds ik heb ontdekt dat ik introvert ben kan ik accepteren wie ik ben en dat maakt een wereld van verschil. Ik ben erachter gekomen dat introvert zijn hartstikke gaaf kan zijn en wel om deze redenen:

1 We doen het super goed alleen
Omdat introverte mensen hun aandacht naar binnen keren en minder stimulatie van buitenaf nodig hebben zijn we van nature onafhankelijk. We voelen ons op ons gemak als we alleen zijn en vinden we het fijn om dingen op onze eigen manier en op ons eigen tempo te doen. We hebben geen andere mensen nodig om plezier te hebben en we voelen ons niet naar als het leven ertoe leidt dat we alleen zijn. Natuurlijk vinden we het leuk om met anderen te zijn en om met anderen samen te werken, maar goede ideeën komen als we alleen zijn.

2 Less is more, en voor ons is minder echt meer
Omdat we minder behoefte hebben aan externe prikkels kiezen we vaak voor een simpel leven. Wat ook vaak betekent dat we minder geld uitgeven. Dingen zoals vaak afspreken met vrienden, winkelen en concerten bezoeken tellen al snel op. Als introvert vind je het leuk om deze dingen heel af en toe te doen, maar omdat we niet veel nodig hebben halen we vooral veel plezier uit een goed boek, een wandeling in de natuur, een film kijken op de bank of lekker kopje thee of koffie.

Ik vind het heerlijk om thuis te schrijven of te schilderen of om buiten in de tuin te werken. Voor sommigen klinkt dit saai, maar het maakt mij gelukkig.

3 We kijken verder en gaan de diepte in
Wat gaat er allemaal om in onze hoofden? We denken lang en diep over dingen na en kennen onszelf vaak erg goed, wat heel belangrijk is om je goed te voelen. We zijn in staat om ons te concentreren en om ons voor lange tijd op iets te focussen. Onze rijke fantasie laat ons nooit in de steek en terwijl anderen denken dat we niets doen en in de ruimte staren gebeurt er in ons hoofd enorm veel.

4 Buren klagen over het algemeen weinig over ons
Introverte mensen leiden over het algemeen rustige en stille levens. We waarderen de stilte en hierom hechten we vaak veel aan de natuur. We vinden het heerlijk om in het bos te wandelen of door de bergen te lopen. Daarnaast hebben we ook de neiging om ons niet te veel met anderen te bemoeien. Hoewel we echt om andere mensen geven, zijn we over het algemeen niet nieuwsgierig.

5 We zijn selectief sociaal
Ook introverte mensen zijn sociaal, maar we hebben liever een paar goede vrienden dan heel veel kennissen. We zijn liever met een klein groepje goede vrienden dan met een grote groep mensen en we vinden het fijn om persoonlijke aandacht te geven. Introverte vrienden zijn vaak betrouwbaar en goede luisteraars. Vaak zijn de introverte leden uit een vriendengroep de mensen waar vrienden naar toe gaan als ze een schouder nodig hebben.

6 We denken voordat we ons uitspreken
We denken na voordat we ons uitspreken en handelen. We kijken eerst naar de verschillende mogelijkheden en uitkomsten voordat we een antwoord formuleren. En soms blijven we stil, want soms vinden we dat we niets kunnen toevoegen dus zeggen we niets. Voor ons is het beter om stil te zijn dan om te proberen om de stilte op te vullen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Aaron Caycedo-Kimura voor Mindbodygreen.com