Gezondheid

5 Tips voor een betere nachtrust

5 Tips voor een betere nachtrust

We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust is voor zowel onze lichamelijke als mentale gezondheid. Helaas kennen we allemaal wel eens een periode waarin de kwaliteit van onze slaap tekortschiet. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress, lawaai of slechte slaap omstandigheden. Gelukkig is er veel wat je kunt doen om jouw slaapkwaliteit te verbeteren. De 5 onderstaande tips vormen een verschil van dag en nacht!

1. Oordoppen tegen lawaai

Heb jij een snurkende partner, lawaaierige buren of woon je aan een drukke straat? Dit kan je echt opbreken. Jammer, want er is een hele simpele oplossing voor: oordoppen. Je hebt daarbij de keuze uit universele oordoppen, te koop bij de drogist, of speciale slaap oordoppen op maat. Het voordeel van de universele versie is dat ze lekker goedkoop zijn. Op maat gemaakte oordoppen zijn duurder, echter is het een eenmalige aanschaf. Daarbij zitten ze echt veel comfortabeler en werken ze effectiever. Met oordoppen in heb jij geen last meer van geluid en slaap je, zonder gestoord te worden, lekker door.

2. Verbeter de slaap omstandigheden

Probeer voor jezelf na te gaan wat jou uit je slaap houdt. Heb je wel een goed matras en hoofdkussen, of is dit aan vervanging toe? Vraag in een beddenwinkel om advies over wat voor jou de beste matras is en welk hoofdkussen daar het beste bij past. Word je in de ochtend wakker doordat het licht wordt? Dan zijn verduisterende gordijnen een echte must. Houdt hun gezoem je wakker, neem dan maatregelen tegen muggen! Ook de temperatuur van je kamer is van invloed; 18 graden is het beste. Bovendien is het belangrijk om te luchten. Laat het raam altijd minstens op een kiertje staan en in de winter kun je de ventilatieroosters openen.

3. Wen jezelf een slaapritueel aan

Wanneer je elke dag dezelfde routine volgt voor het slapengaan, krijgen je hersens automatisch een seintje dat het tijd is om te slapen. Het is misschien even uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Maar denk bijvoorbeeld aan het drinken van warme melk, anijs of slappe thee met honing, terwijl je wat leest. Daarna tanden poetsen en in bed nog wat ademhalingsoefeningen doen. Vervolgens doe je het licht uit en ga je slapen. Andere mensen vinden het erg prettig om in bed nog wat te lezen of een puzzeltje te doen. Zoek uit wat jij prettig vindt en volg dagelijks hetzelfde ritueel om in de slaapmodus te komen

4. Op tijd naar bed en niet met volle maag

Met een volle maag slaap je onrustiger, dus eet 2 uur voor het slapen gaan niet meer. Heb je echt trek, eet dan een banaan of een bakje yoghurt zonder suiker. Ga ook op tijd naar bed, zodat je voldoende uren maakt.

5. Magnesium

Magnesium is belangrijk bij de productie van melatonine. Daarnaast stimuleert het de GABA-receptoren in je hersenen, deze zijn betrokken bij het in slaap vallen. Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar veel mensen hebben baat bij het slikken van magnesium voor het slapen gaan.

Wij hopen dat je dankzij bovenstaande tips weer heerlijke nachten hebt!