Geluk

5 tekenen dat je wel wat liever voor jezelf mag zijn

5 tekenen dat je wel wat liever voor jezelf mag zijn

Het anderen naar de zin willen maken is niet iets negatiefs, het is normaal wanneer jij bijvoorbeeld je familie wilt plezieren. Maar er zijn momenten waarop jouw verlangen om het iedereen naar de zin te willen maken een probleem kan zijn. Onderstaand zie je 5 signalen dat de moeite die jij voor anderen doet ongezonde vormen voor jezelf aanneemt:

1 Je kunt geen nee zeggen
Wanneer je altijd ja zegt tegen de verzoeken van anderen dan betekent dit dat je nee zegt tegen iets anders. Jouw bereidheid om als vrijwilliger te helpen betekent dat je niet bij je familie kunt zijn, omdat je geen nee kon zeggen tegen het etentje bij de buren kun je niet sporten, wanneer je altijd overal ja tegen zegt dan heeft dit consequenties voor jezelf.

Tip: als ‘Ja’ het eerste is wat in je hoofd opkomt om te zeggen zeg dan: “Ik kijk het even na en kom er bij je op terug”. Zo heb je rustig de tijd om na te denken over je beslissing.

2 Je worstelt met het maken van beslissingen
Wanneer je het gewend bent om antwoorden te geven op basis van wat jij denkt dat anderen willen horen, dan heb je waarschijnlijk ook moeite met het maken van keuzes. Of het nou gaat om nieuw paar schoenen of waar je gaat eten, wanneer je de meningen van anderen mee laat spelen in jouw beslissingen worden alle keuzes die je maakt enorm moeilijk.

Tip: Maak zelfbewustzijn een prioriteit. Begin met aandacht te schenken aan wat jij wel en niet leuk vindt. Kom erachter welke activiteiten je echt leuk vindt en wat je juist energie kost.

3 Je vraagt niet om hulp
Soms zijn de mensen die het meest geneigd zijn om altijd iedereen te helpen de personen die zelf bijna nooit om hulp vragen. Wanneer je het lastig vindt om om hulp te vragen, zelfs voor kleine dingetjes, dan kan het zijn dat je veel kansen in het leven laat liggen.

Tip: Begin met oefenen met om hulp vragen. Vraag bijvoorbeeld elke dag één klein dingetje aan iemand. Vraag een collega om een stoel voor je vrij te houden of een kopje voor je mee te nemen.

4 Je leeft niet volgens de dingen die jij echt belangrijk vindt
Wanneer jij al je energie investeert in het doen van dingen waarvan je denkt dat anderen dit van je verwachten, dan wordt het onmogelijk om je leven te leven volgens jouw waarden. Wanneer je het belangrijk vindt om tijd door te brengen met je kinderen, maar je toch geen nee durft te zeggen tegen die vriendin die je altijd om gunsten vraagt dan doe je niet wat jij het belangrijkste vindt. Er zitten maar zoveel uren in de dag, dus het is belangrijk om je tijd te spenderen aan de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Tip: Kijk eens naar hoe jij je tijd besteedt. Besteed jij jouw energie aan de dingen die je echt leuk vindt of belangrijk vindt? Als dit niet zo is kun je doelen voor jezelf opstellen, zodat je jouw tijd ‘beter’ gaat indelen.

5 Je weet niet waar je persoonlijke grenzen liggen
Of je nou geen nee kunt zeggen tegen die vriend die steeds maar geld wil lenen of dat je niet voor jezelf op durft te komen wanneer je schoonmoeder zich met je huwelijk bemoeit, het niet aangeven van je grenzen kan een flinke impact op je leven hebben. Wanneer je andere mensen jouw leven en tijd laat bepalen dan kun je op een gegeven moment een onprettig gevoel bij die mensen krijgen.

Tip: Sta het niet toe dat mensen misbruik van je maken. Neem zelf de controle terug en accepteer dat sommige mensen het niet altijd met je eens zullen zijn. Maar je zult merken dat het echt niet het einde van de wereld is als je mensen soms teleurstelt.

Het is onmogelijk om je mentaal sterk te voelen wanneer al je energie opgaat aan de mensen om je heen. Je hebt geen toestemming van andere mensen nodig om jouw leven in eigen hand te nemen, dus doe het ook en word de beste en sterkste versie van jezelf!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Pychologytoday