Geluk

5 simpele stappen om pijnlijke emoties los te laten en verder te gaan 

5 simpele stappen om pijnlijke emoties los te laten en verder te gaan 

We hebben allemaal emoties en we hebben ook allemaal recht op onze emoties. We kunnen boos, verdrietig, teleurgesteld en of somber zijn. Maar ondanks dat we recht hebben op deze emoties moeten we ervoor oppassen dat deze emoties niet bij ons blijven. Dat we onze boosheid niet projecteren op anderen of dat we ons slachtoffer blijven voelen omdat we teleurgesteld zijn.

Wanneer we het moeilijk vinden om deze emoties los te laten wordt het moeilijk om deze emoties te verwerken en om verder te gaan. Onderstaand zie je 5 stappen die je kunt ondernemen als je verder wilt gaan, als je je emoties zoals schuldgevoel, verdriet, boosheid etc een plekje wilt geven en los wilt laten.

1 Praat, praat en praat dan nog wat meer
Zorg dat die gevoelens eruit komen. Erken je gevoelens, ook al lijken ze niet op hun plek, verkeerd of onzinnig. We voelen wat we voelen. Door over je gevoelens te praten met een therapeut, familielid of vriend zorg je ervoor dat je ze los kunt laten waardoor ze minder intens voelen. Praten helpt echt.

2 Blijf geen slachtoffer
Steeds weer praten over traumatische of pijnlijke ervaringen in je leven kan je helpen om emoties te verwerken, maar er komt een punt waarop je deze emoties los moet laten. Zorg ervoor dat je niet blijft hangen in je verhaal en je emoties. Laat deze ervaring je niet definiëren, neem de tijd, praat en ga uiteindelijk vechten voor jezelf.

3 Geef anderen niet de schuld van jouw gevoelens
Dit is één van de lastigste stappen. Maar het zijn toch echt jouw gevoelens en niet die van iemand anders. Je kunt dan denken: “ja, maar hij of zij heeft dit gedaan/gezegd” etc., dat is waar, maar het blijven jouw gevoelens. Accepteer dat je er vandaag van streek of verdrietig door bent, maar morgen kun je ervoor kiezen om je anders te voelen over de situatie. We hebben veel meer macht dan we denken als het gaat om hoe we met een situatie omgaan. De controle nemen over je gevoelens is de sleutel naar het helen van je gevoelens.

Volg Herhealth.nl op Instagram

4 Schrijf, mediteer of doe iets anders wat bij jou past
We hebben allemaal wel iets wat we kunnen doen wat ons ‘grondt’ en wat ervoor zorgt dat we in contact komen met onszelf. Voor de één helpt het om te schrijven, de ander trekt zijn hardloopschoenen aan en gaat een stuk rennen. Maar ook meditatie of ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om tot jezelf te komen. Kom erachter wat voor jou helpt en dwing jezelf om hier tijd voor te maken.

5 Laat los
Je kunt boos zijn over dingen uit het verleden, maar je kunt er niets meer aan veranderen. Je kunt verdrietig zijn, maar je kunt nu niets meer doen. Je kunt er alleen voor zorgen dat je verder gaat. Dat je niet blijft hangen en dat je laat zien dat je sterker bent dan je ooit had gedacht. Laat het verleden los en kijk naar het heden en de toekomst. Dat is waar de winst te behalen valt!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?