Geluk

5 manieren om positief te blijven bij negatieve mensen

De 10 superkrachten van een INFJ persoonlijkheid

Hoe hard je zelf ook je best doet om positief te blijven, je zult altijd mensen tegenkomen die het je moeilijk maken om je positieve houding te behouden. Je hebt vast ook wel eens meegemaakt dat er een situatie was waarbij je graag positief bleef, maar waarbij je mensen tegenkwam die zo pessimistisch waren dat je de energie uit jezelf weg voelde trekken.

Negatieve mensen kunnen je op een negatieve manier beïnvloeden. Ze kunnen ervoor zorgen dat jij je gefrustreerd voelt of zelfs zo ver gaan dat jij je ook pessimistisch gaat voelen. En hoe uitdagend het soms ook kan zijn om positief te blijven in de buurt van dit soort mensen, het is mogelijk!  Onderstaand vind je 5 tactieken om positief te blijven in de buurt van negatieve mensen:

1 Focus op jezelf
Wanneer je wordt geconfronteerd met de negatieve houding van iemand anders dan kun jij je het beste op jezelf focussen. Wat iemand anders ook te zeggen heeft, je hebt controle op je eigen houding door jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Hoe reageer ik op deze situatie?
  • Hoe kan ik mijn reactie positiever maken?

Je hebt geen controle over het gedrag van anderen, maar je kunt altijd controleren waar jouw focus op ligt, hoe jij je gedraagt en hoe jij reageert.

2 Reageer op een tegenovergestelde manier
Een andere goede tactiek voor het omgaan met moeilijke mensen is door op een tegenovergestelde manier te reageren. Wanneer iemand zichzelf zeer negatief gedraagt – schreeuwen, mopperen, schelden, etc. – dan kun jij het tegenovergestelde proberen.

Zo kun je bijvoorbeeld heel positief reageren op een negatieve email van iemand. Het kan uitdagend zijn om positief te blijven reageren, maar wanneer jij een meer positieve reactie kiest, dan zul jij je ook positiever voelen.

3 Neem het niet persoonlijk
Het kan soms lastig zijn om te onthouden, maar vaak gaat de negativiteit van de ander niet over jou. Misschien heeft deze persoon een hele slechte dag (of maand..) of heeft hij veel stress. Je weet nooit precies wat er in iemand zijn hoofd omgaat daarom is het goed om negatieve dingen niet persoonlijk te nemen. Door ervoor te kiezen om het je niet persoonlijk aan te trekken kun je veel makkelijker omgaan met pessimistisch mensen.

4 Blijf in het moment
Één van de beste tips om zelf positief te blijven is door in het moment te blijven. Wanneer jij je focust op wat er nu gebeurt (niet wat er is gebeurd of zou kunnen gebeuren), is het minder moeilijk om positief te blijven. Veel van onze negatieve gedachtes komen door te piekeren over het verleden of de toekomst.

5 Wees dankbaar
Dankbaar blijven wanneer je te maken hebt met negativiteit is niet makkelijk, maar het is een goede manier om positief te blijven. Als je te maken hebt met het pessimisme van iemand die niet altijd negatief is, is het goed om dankbaar te zijn voor de periodes dat deze persoon niet negatief is.

Wanneer je te maken hebt met negatief personen of negatieve situaties, is het goed om je beseffen dat je dankbaar kunt zijn voor je eigen positieve kracht.

Onthoud! Een positieve houding is altijd een optie, het is aan jou om voor deze optie te kiezen