Gezondheid

20 minuten per dag buiten zijn heeft een enorm effect op je stressniveau

20 minuten per dag buiten zijn heeft een enorm effect op je stressniveau

Het is niet altijd makkelijk om naar buiten te gaan; je bent druk met werk, verplichtingen, huishouden en kinderen. Daarnaast is het soms gewoon ijskoud of regenachtig of heb je gewoon geen zin of energie om naar buiten te gaan. Maar een nieuw onderzoek toont aan dat maar 20 minuten per dag buiten zijn de stress van bovenstaande voorbeelden aanzienlijk kan verlichten. 

Één van de onderzoekers:”We wisten al dat tijd buiten in de natuur doorbrengen stress vermindert, maar het was onduidelijk hoe vaak we dan naar buiten moesten, hoe lang en op wat voor manier we dan naar buiten moesten.” “Deze studie toont aan dat (als het gaat om het significant verlagen van het stresshormoon cortisol) je er het meeste baat bij hebt om zo’n 20 tot 30 minuten buiten te zitten of te wandelen op een plek waarbij je het gevoel krijgt dat je in de natuur bent.” 

Data van het onderzoek toont aan dat maar 20 minuten buiten in de natuur zijn genoeg was om cortisol-levels significant te doen dalen en dat 20-30 minuten in de natuur ervoor zorgt dat deze levels tot het laagste niveau zakken.

Iedereen die heeft geworsteld met zijn mentale gezondheid weet hoe moeilijk het is om van de bank af te komen in zo’n staat, laat staan dat je naar buiten gaat om een stuk te wandelen. Maar het is dus wederom aangetoond dat naar buiten gaan op die momenten juist heel belangrijk is. Het ultieme doel van dit onderzoek was daarom ook om te kunnen communiceren dat zorgverleners deze ‘natuurlijk-medicatie’ voor kunnen gaan schrijven aan patiënten zodat deze een preventieve ‘medicatie’ hebben waarbij ze zelf de controle houden, die elke dag effectief is en die niets hoeft te kosten. Anders dan bijvoorbeeld pillen anti-stress pillen, die ook helpen, maar wat een andere insteek is. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

scarymommy.com