Geluk

10 Krachtige lessen die je alleen leert door ervaring

1 Hoe je onafhankelijk kunt zijn
“Om jezelf te vinden, moet je voor jezelf nadenken” – Socrates
We leren dat we voor onszelf op moeten komen en dat voor onszelf moeten zorgen. Onze ouders en leraren zullen ons niet meer begeleiden, dus we moeten het zelf doen en daar moeten we op voorbereid zijn. Want niemand is beter uitgerust om jouw vragen te beantwoorden dan jijzelf.

2 Dat we geen controle hebben
“Je kunt alles hebben. Je kunt alleen niet alles tegelijkertijd hebben.” Oprah Winfrey
Het leven leert ons dat we niet altijd direct krijgen wat we willen. Het leert ons dat we geen controle over de tijd hebben, hoe goed ons time management ook is. En hoe goed we ons ook voorbereiden op onze toekomst, we hebben het niet in de hand. Als het onze tijd nog niet is, dan kunnen we hier niets tegen doen.

3 Hoe je weer op moet staan na een mislukking
“Succes is geen einde, mislukking is niet fataal; de moed om door te gaan is wat belangrijk is”. – Winston S. Churchill
Mislukking kan ons zo bang maken dat we ons verlamd voelen. Maar het leven leert ons dat mislukking een onderdeel van het leven is en dat succes alleen komt na een aantal mislukkingen. We leren hoe we verder kunnen gaan na een mislukking en accepteren dat het een onderdeel is van onze reis.

4 Hoe we geduldig kunnen zijn
 “Geduld is bitter, maar zijn vruchten zijn zoet.” – Aristotle
Als we geen controle hebben dan moeten we geduldig genoeg zijn om te wachten op de dingen die we willen. We moeten geduld hebben en erop vertrouwen dat de dingen die we willen gebeuren als we er klaar voor zijn.

5 We hebben allemaal liefde nodig
“Het geeft je kracht als er iemand van je houdt, terwijl je moedig wordt als je van iemand houdt.” – Lao Tzu
We hebben echte liefde nodig. De liefde die zich uit in steun van anderen, de vriendelijkheid van anderen en de liefde die ons leven mooier maakt. We weten niet hoe we van iemand moeten houden en er van ons gehouden kan worden, we leren het door het te doen. Wat ook betekent dat we het soms niet direct kunnen vinden.

6 Het leven is moeilijk
“Wanneer we echt weten dat het leven moeilijk is, begrijpen we en accepteren we dat het leven moeilijk is. Want wanneer we het accepteren, is het feit dat het leven moeilijk is niet meer belangrijk.” – Mark Z. Danielewski
Voor de meeste van ons begint het leven makkelijk. Maar gaandeweg leren we dat hoe meer verantwoordelijkheden we krijgen hoe lastiger het is. Het leven leert ons hoe we om kunnen gaan met de klappen en dat het niet altijd een rustige vaart is.

7 We hebben een keuze
“Uiteindelijk gaat het om de keuze die hebt gemaakt. Het maakt niet hoe moeilijk het was om die keuze te maken, het gaat erom dat je die keuze hebt gemaakt.” – Cassandra Clare
Hoewel veel dingen buiten onze controle liggen hebben we nog steeds een keuze. Een keuze in de manier waarop we dingen zien, een keuze over hoe we op dingen reageren, een keuze in de manier waarop we onze omstandigheden laten bepalen wie we zijn.

8 Alles is tijdelijk
“Alles in het leven is tijdelijk. Dus als dingen goed gaan, geniet ervan want het zal niet altijd zo blijven. Als dingen slecht gaat, maak je geen zorgen want ook dit zal niet altijd zo blijven.” – Onbekend
Pijn is tijdelijk, gevoelens zijn tijdelijk, zelfs onze tijd op aarde is tijdelijk. Wat betekent dat we er het beste van moeten maken.

9 Hecht niet te veel waarde aan je plannen
“Als je god wilt laten lachen moet je hem vertellen over je plannen.” – Woody Allen
Het is goed om een globaal plan te hebben van hoe je wilt dat je leven er over 5 of 10 jaar uitziet, maar we moeten ons er niet te veel aan hechten. Want wij veranderen, omstandigheden veranderen en waarschijnlijk veranderen zelfs je plannen. Het leven leert ons dat we een plan b, c en d nodig hebben.

10 We moeten houden van wie we zijn
“Als je echt een waarde aan jezelf wilt hangen, berust er dan in dat de wereld je prijs niet zal verhogen.” Onbekend
Als je je leven wat makkelijker wilt maken dan moeten we van onszelf houden. We moeten onszelf vergeven voor de fouten die we maken, we moeten in onszelf geloven, zelfs als de mensen om ons heen dit niet doen. We hebben geleerd om weg te lopen van mensen die niet goed voor ons zijn en dat we ook van onszelf moeten houden als we nog niet zijn waar we willen zijn.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?