Relaties

10 belangrijke eigenschappen van goede relaties 

10 belangrijke eigenschappen voor een goede relatie

Voor een succesvolle relatie is nog iets anders nodig dan fysieke aantrekkingskracht en gedeelde interesses: een goede en gelukkige relatie vereist dat je elke dag keuzes maakt waardoor jij je ego moet vergeten en waarbij je dingen moet doen die het beste zijn voor je relatie. Onderstaand vind je 10 dingen die belangrijk zijn voor het behouden van een goede relatie:

1 Acceptatie
Iedereen heeft bepaalde kwaliteiten, karaktertrekken en gedrag wat je kan irriteren en waarbij je geduld op de proef wordt gesteld. Maar om je relatie goed te houden is het belangrijk om je partner te accepteren zoals hij is – inclusief alle gekke en irritante trekjes.

2 Respect
Wanneer de jacht over is en we de prijs binnen hebben dan kunnen we de behoeftes en verlangens van onze partner vergeten. In goede relaties blijven beide partners voor elkaar zorgen en hebben ze respect voor elkaars acties, woorden en gedrag.

3 Kwetsbaarheid
Wanneer je niet bereid bent om te delen wat er in je omgaat of wat je nodig hebt van je partner, dan zul je nooit krijgen wat je wilt. Vaak houden we – uit schaamte of schuldgevoel – onze gevoelens voor onszelf. Wanneer jij je partner voldoende vertrouwt om je kwetsbare kant te laten zien dan zul je zien dat dit je relatie alleen maar ten goede komt. Er is moed voor nodig om je kwetsbaar op te stellen, maar het is het waard.

4 Vertrouwen
Je moet bereid zijn om op je partner te vertrouwen als het gaat om het delen van je gevoelens en je zwaktes. Je hoeft je niet altijd groot te houden of je sterk voor te doen, vertrouw op je partner en wees jezelf.

5 Eerlijkheid
Wees bereid om eerlijk te zijn tegen je partner. Leugens horen niet thuis in een goede relaties waar vertrouwen de basis is. Wanneer je dingen voor je partner achterhoudt of wanneer jij je partner niet gelooft wanneer hij je wat vertelt dan is het moeilijk om je veilig te voelen in je relatie. Eerlijkheid zorgt voor vertrouwen en geloof in elkaar.

6 Empathie
Empathie betekent dat jij je kunt verplaatsen in de schoenen van je partner, dat je met hem meeleeft en begrijpt wat hij voelt. Het is niet zo dat jij de problemen van je partner moet oplossen, maar het gaat erom dat jij er voor hem bent en andersom.

7 Vriendelijkheid
Doe alle dingen voor je partner die je ook voor je beste vriend zou doen. Probeert te anticiperen op zijn behoeftes. Denk na over waar je partner hulp bij nodig heeft. Probeer niet in een patroon van elkaar afsnauwen te vervallen en blijf open staan voor je partner.

8 Toewijding
Je moet niet alleen toegewijd zijn aan je partner, maar ook aan je relatie. Als je een relatie hebt draait niet alles meer om jou, het draait om jullie samen. Doe dingen alleen, maar vergeet niet om ook dingen samen te doen.

9 Compromis
Je kunt niet altijd koppig zijn en bij je eigen standpunt blijven, in een relatie is het geven en nemen en moet je compromissen sluiten. Soms moet je dingen die belangrijk voor je zijn loslaten om zo de relatie te laten groeien.

10 Affectie
Na verloop van tijd vergeten we soms om affectie te tonen aan onze partners. Affectie betekent elkaar aanraken, vasthouden, knuffelen of kussen. Een warme omhelzing, een lief woord of een andere kleine manier kan je partner laten zien dat je van hem houdt. Wat vindt jouw partner fijn? Een compliment, een omhelzing, knuffel of seks? Weet wat jouw partner prettig vindt en speel daar op in.