Relaties Single

Single en eenzaam? Je bent niet de enige

Hoe je herstelt na een slecht relatie

Eenzaamheid, voor de meeste mensen geen onbekend begrip maar toch ligt er een beetje een taboe op. Herken je het gevoel van eenzaamheid? Dan ben je niet de enige, 33% van de Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam en ruim 1 miljoen Nederlanders voelen zich sterk eenzaam. 

En dat zijn niet alleen bejaarden maar juist ook jongeren en volwassen.

Niet alleen singles voelen zich eenzaam ook als een relatie hebt kun je je eenzaam voelen. En ook al wordt wel eens aangenomen dat als je geen relatie hebt je ook direct eenzaam bent, dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Maar als je alleen bent en je voelt je eenzaam dan kan dit erg zwaar zijn.

Als je single bent maar niet eenzaam is het veel makkelijk om te genieten van je single leven. Maar als je single en eenzaam bent is het veel lastiger om van het single leven te genieten. Het is dan een stuk moeilijker om te accepteren dat je nog alleen bent en je gaat al snel aan je zelf twijfelen. Als je vrijgezel bent is het heel normaal om je af en toe eenzaam te voelen, het is zelfs voor iedereen (single of niet) normaal om je zo nu en dan zo te voelen. Maar er kunnen wel  problemen ontstaan wanneer we keuzes maken gebaseerd op tijdelijke issues zoals eenzaamheid. Snelle oplossingen geven, vooral als het gaat om relaties, zelden het beste resultaat.

We blijven bijvoorbeeld hangen in relaties die niet goed voor ons zijn maar we kunnen ook in ongezonde relaties stappen om ons maar niet meer eenzaam te voelen of daten met mensen waar we eigenlijk niet achterstaan. We kunnen dingen op seksueel gebied doen waar we eigenlijk niet achter staan, zoals onveilige seks hebben (je kunt overigens altijd een soa test thuis doen als je niet naar je huisarts durft). We kunnen onacceptabel gedrag accepteren van familie, vrienden en partners om eenzaamheid te vermijden. Zoals de vriendschap waarbij je je al een tijdje niet meer zo goed voelt omdat je het gevoel hebt dat de hele vriendschap om je vriend of vriendin draait.

Hoe kun je dan voorkomen dat je slechte beslissingen neemt, alleen maar omdat je je eenzaam voelt? De eerste stap is om even pas op de plaats te maken, realiseer dat deze gevoelens van eenzaamheid vaak tijdelijk zijn en dus echt weer voorbij gaan. Heb vertrouwen in jezelf dat het goed komt, ook al lijkt dit soms wel heel lang te duren.

Alleen zijn is niet erg, het is zelfs leerzaam en het kan fijn zijn als je leert om er van te genieten. Probeer in ieder geval actie te ondernemen, ga naar buiten (ook als je op dat moment veel liever verdrietig op de bank zit). Al ga je een stukje wandelen of fietsen, je voelt je daarna vaak stukken beter. Probeer er, als er iemand in je omgeving is die je vertrouwt, over te praten. Praten kan enorm opluchten! Uit onderzoek naar eenzaamheid is gebleken dat het helpt om je op je werk af ten toe te mengen met collega’s, gewoon een kletsplaatje bij de koffiemachine kan al helpen.

En vergeet niet dat eenzaamheid is wat het is: iets wat meestal weer voorbij gaat, ook bij jou.