Gezondheid

Zout met toegevoegd jodium, is dat nodig?

Zoals jullie misschien al weten ben ik een samenwerking aangegaan met JOZO zout. Super, want ik gebruik zout echt als smaakmaker in de keuken, dus werk ik graag samen met JOZO om wat meer smaak aan mijn gerechten toe te voegen!

Nu ik het assortiment van JOZO wat beter leer kennen, zag ik dat ze ook zout hebben met toegevoegd jodium. Nu was ik benieuwd waarom we zouden kiezen voor zout met toegevoegd jodium…

Waarom jodium?
Ons lichaam is zelf niet in staat om jodium te produceren, toch is jodium essentieel om ons lichaam gezond te houden. Jodium wordt door het maagslijmvlies, het ruggenmergvocht, de speekselklieren, de hersenen, de borsten, de eierstokken en de ogen gebruikt. Bij kinderen kan een jodiumtekort zorgen voor groei- en leerachterstanden en bij een groot tekort zelfs voor dwerggroei.

Jodium en de schildklier
Wist jij dat, vooral als je weinig tot geen brood eet, zout met jodium ook geen overbodige luxe is?! Volgens recent onderzoek van het RIVM krijgen mensen die maar weinig of geen brood eten te weinig jodium binnen. Dat terwijl jodium ook heel belangrijk is voor een goed werkende schildklier.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 25%(!) van de vrouwen van boven de 45 last heeft van een langzaam werkende schildklier! Als je last hebt van een trage schildklier dan werkt je stofwisseling langzamer waardoor je last kunt krijgen van allerlei vage klachten zoals weinig energie hebben, vocht vasthouden, het altijd koud hebben en gewichtstoename.

Tafelzout
Naast dat we minder brood eten krijgen we ook minder jodium binnen omdat mensen de laatste jaren minder tafelzout gebruiken. Door minder tafelzout te nuttigen krijg je trouwens niet automatisch minder zout binnen, want 80% van onze zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Om je zoutinname te beperken is het dus veel beter om bewerkte producten te vermijden en om gezonde en verse producten te nuttigen en om daar naar smaak een klein beetje zout aan toe te voegen.

Je kunt door zout met toegevoegd jodium te gebruiken er dus zelf heel eenvoudig voor zorgen dat je voldoende jodium binnenkrijgt. In Nederland is JOZO jodiumzout zelfs het belangrijkste jodiumhoudende artikel op de markt.

Kijk voor meer informatie over JOZO zout, hun verschillende producten en de effecten van zout op je gezondheid op: www.jozosalt.com/nl