Geluk

Waarom we zo lang stil blijven staan bij negatieve dingen

Waarom blijven we zo lang hangen in negatieve dingen?

Vraag jij je ook wel eens af hoe het kan dat je bepaalde momenten die niet leuk waren of waarvoor jij je schaamt van lang geleden nog steeds voor je kunt halen? En dat die beelden zelfs vaker terugkomen dan de beelden van gelukkige en blije momenten?

Mensen herinneren negatieve ervaringen nou eenmaal beter dan positieve. Clifford Nass, professor van de University of Stanford, legt uit dat negatieve of stressvolle momenten anders door ons brein worden verwerkt, waardoor we ze gedetailleerder kunnen terughalen dan blije momenten. We zijn geprogrammeerd om negatieve ervaringen niet te vergeten, zodat we ervan kunnen leren.

Harvard University heeft meer dan 200 werkende mensen gevraagd om dagelijks een dagboek bij te houden voor een periode van een aantal maanden. Nadat de gegevens waren geanalyseerd kwam naar voren dat één negatieve ervaring of tegenslag op een dag iemand twee keer zo hard raakte dan wanneer er iets goeds was gebeurd gedurende de dag.

Dit kan verklaren waarom we ons soms zo afgeleid of verslagen voelen nadat we kritiek hebben gehad, zelfs nog uren na het incident. Maar gelukkig betekent dit niet automatisch dat we geboren pessimisten zijn.

We zijn dus geprogrammeerd om te leren van onze negatieve ervaringen, dit is een belangrijk element om te kunnen overleven. Wanneer je dit begrijpt dan krijg je ook een beter inzicht in de manier waarop we reageren op de wereld om ons heen. Maar hoe zorgen we er dan voor dat we niet blijven hangen in negatieve en beschamende momenten?

1 Geef aan jezelf toe dat je te veel nadenkt
Je kunt geen probleem oplossen als je niet eerst erkent dat je een probleem hebt. Voel jij je direct geraakt door kritiek? Ben je erg gevoelig voor ongevraagd advies van bekenden en onbekenden? Heb je de gewoonte om negatieve ervaringen in je hoofd te blijven afspelen? Je emoties onderkennen is de eerste stap om ze te controleren.

2 Leid jezelf af
Wanneer je merkt dat je maar onnodig blijft piekeren over bepaalde dingen, vraag dan of vrienden met je een kopje koffie willen drinken. Zoek een nieuwe hobby. Probeer nieuwe sporten of doe iets creatiefs met je handen. Allemaal dingen om je gedachtes af te leiden van de negatieve dingen.

3 Bedenk mogelijke oplossingen voor je probleem
Wij mensen zijn er erg goed in om dingen groter te maken dan ze zijn, blijf daarom objectief, zelfs als jij je vreselijk voelt over jouw herinnering. Waarschijnlijk heb jij het in je hoofd erger gemaakt dan het is.

4 Wees lief voor jezelf
Klinkt simpel, is het niet voor iedereen. Want je zult verbaast zijn hoe kritisch je waarschijnlijk nog op jezelf bent. Zelfverzekerdheid is de sleutel naar succes, maar vaak is een kleine terugval voldoende om je zorgvuldig opgebouwde eigenwaarde weer te vernietigen. Geef niet te veel aandacht aan jouw ‘mislukkingen’, zie je fouten als een kans om te leren en blijf doorgaan.

5 Weet dat het tijd kost
Het gaat er niet om of je slechte dingen die zijn gebeurd kunt vergeten. Het gaat erom dat je leert om te accepteren dat er dingen zijn die we niet controleren en dat we ons moeten focussen op de dingen die we wel kunnen sturen.