Geluk

Waarom je altijd lief voor jezelf moet zijn

Hoe kun je omgaan met agressie van de ander?
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

‘Hoe had je zo stom kunnen zijn’, ‘djeezz, je ziet er vandaag echt niet uit’, ‘oh man, had je dat nu niet iets tactischer kunnen aanpakken’; als iemand dit tegen mij zou zeggen, zou ik op z’n minst een beetje beledigd zijn. En toch wordt dit geregeld tegen mij gezegd. (Meestal) niet door mensen om mij heen, maar door niemand anders dan mijzelf. En waar ik zelf wel twee keer nadenk voordat ikzelf zoiets tegen iemand anders zou zeggen, zeg ik dit zonder blikken of blozen tegen mezelf. Best gek eigenlijk als je er over nadenkt.

We zijn tegen anderen vaak veel aardiger, beleefder, welwillender en liever dan tegen onszelf. Niet alleen tegen mensen die ons lief zijn, maar zelfs ook tegen mensen die wat verder van ons af staan. Als er mensen komen eten, dan sloven we ons uit om een uitgebreid 3-gangendiner op tafel te zetten, waar we voor onszelf iets uit de vriezer opwarmen. Op het werk zeggen we geen ‘nee’ als onze leidinggevende ons iets vraagt, terwijl we het al zo druk hebben en tijd tekort komen. Natuurlijk is het zo dat we vaak graag iets voor anderen doen – ik zou naar het eind van de wereld rennen voor mijn kinderen – maar te vaak verliezen we ons zelf daarbij uit het oog.

Waarom je altijd lief voor jezelf moet zijn

De realiteit echter is, dat jij zelf bij uitstek degene moet zijn die je eigen grootste supporter, je eigen beste vriend is. Want als jijzelf dat niet bent, dan is niemand dat. Natuurlijk, je partner en je kinderen houden van je, beschermen je en ondersteunen je. Maar ook zij staan niet 24 uur per dag voor je klaar. Dat kunnen ze niet en willen ze hoogstwaarschijnlijk ook niet (en als je kinderen nog klein zijn, weet je dat het feitelijk van nature best egoïstische wezens zijn. Hun eigen genot staat vaak heel duidelijk voorop). Dus jijzelf bent degene die het moet doen. Jijzelf moet voor je zorgen, je liefhebben, je koesteren, jezelf accepteren. Jijzelf verdient het om het beste van jezelf te krijgen. En nee, het is niet zo dat je voortaan jezelf boven en voor iedereen anders stelt. En het is ook niet zo dat je niet zo nu en dan kritisch op jezelf mag zijn. Maar het betekent wel dat je een bewuste keuze maakt om jezelf en jouw eigen welzijn een hoge prioriteit te geven. Want, pas als je goed voor jezelf zorgt, ben je ook echt in staat om goed voor anderen te zorgen.

Wees dus lief voor jezelf!

  • Claim elke dag een uurtje voor jezelf. En doe iets waar jij blij van wordt. En uurtje voor de tv hangen? Een goed boek lezen of misschien een uurtje mediteren? Alles is ok!
  • Plan actief dingen voor jezelf. Vind je het fijn om naar de sauna te gaan? Reserveer dan meteen je volgende bezoek. Zo loop je niet het risico om het steeds maar uit te stellen. Want met een druk leven komt het eigenlijk nooit goed uit.
  • Accepteer soms dat dingen soms niet gaan zoals je wilt. Soms heeft verder proberen geen zin en heb je alleen jezelf ermee als je het toch probeert. Zie het niet als falen, maar als een goede poging om iets te bereiken. Een volgende keer lukt het misschien wel en kun je wat je nu geleerd hebt daar in gebruiken.
  • Zeg soms gewoon nee als iemand je iets vraagt waar je geen tijd voor of zin in hebt. Het hoeft geen bruut ‘nee’ te zijn; een vriendelijk ‘wat leuk dat je aan me denkt, maar ik heb dan een avond op de bank gepland’ is genoeg.
  • Take it easy. Eet een boterhammetje als je gewoon echt geen puf meer hebt om te koken. Laat je kinderen even zelf hun gang gaan als je voor jezelf even een boek wilt lezen. Meld je af voor nieuwsbrieven die je inbox doen volstromen en die je eigenlijk wel eens zou willen lezen, maar waar je nooit de tijd voor hebt. Het is ok, echt waar!

Zorg dus net zo goed voor jezelf als je voor je partner of kinderen doet. Je kinderen verdienen het meest gezonde voedsel, hebben hun rust nodig en moeten lekker kunnen spelen. En jij ook! Jij ook.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie