Perfectionisme als goede eigenschap.
Perfectionisme: een eigenschap die veel mensen bij zichzelf herkennen. Een goede eigenschap die je veel brengt. Die mij ook veel gebracht heeft. Mijn behoefte om het beste uit mezelf te halen en het beste resultaat te creëren heeft mij veel voldoening en plezier opgeleverd bij de dingen die ik gedaan heb en nog doe. Iets zo goed mogelijk willen doen motiveert, inspireert en maakt dat je trots kunt zijn op wat je doet.
Perfectionisme als valkuil.
Én ik heb mij de afgelopen jaren ook gerealiseerd dat als je erin doorslaat het je valkuil wordt. Dan ben je niet snel tevreden. Als alles goed moet gaan, hoe hoog leg je dan de lat voor jezelf? Hoeveel stress brengt dat met zich mee en hoeveel tijd en energie kost het? Kun je nog wel genieten als iets niet helemaal perfect is? Durf je te beginnen aan iets waarvan je denkt dat je het (nog) niet goed genoeg kan. Maak je echt iets af vóórdat het hélemaal goed is?
Hoe hoog leg je de lat voor je omgeving?
Verwacht je dat ook de mensen in je omgeving alles perfect doen? Moet alles aan jouw eisen voldoen. Ben je je bewust hoeveel druk je daarmee wellicht op je omgeving legt?
Wanneer is iets helemaal perfect?
Perfectie is een illusie. Het is hoe jij er betekenis aan geeft. Het gaat erom wat je tegen jezelf zegt, die interne babbelbox. Als je die anders instelt biedt dat je de mogelijkheid om op een andere (gezondere) manier met je perfectionisme om te gaan.
Aanleren andere mindset!
Zo heeft het aanleren van een andere mindset mij enorm geholpen. Anders was bijvoorbeeld mijn website er niet geweest. Dan was ik blijven schaven en verbeteren. Nu is hij goed genoeg.
Dan was ik misschien wel nooit voor mezelf begonnen, want wanneer ben je goed genoeg.
Hierbij 3 mindset tips. Wellicht niet dé perfecte.. én het is een goed begin 🙂
3 mindset tips
1. Mislukken bestaat niet, alleen feedback.
Als ik het niet perfect kan doen, dan doe ik het liever niet.” Als je zo blijft denken komt er niet zoveel uit je handen als je wellicht zou willen. Een fout is gewoon een gebeurtenis. Een gebeurtenis waar je veel van kan leren. Dus als je jouw fouten leert zien als leermomenten, merk dan op wat het je oplevert.
Mislukken bestaat niet………alleen als je het niet langer probeert.
2. Je gedrag is niet gelijk aan wie je bent.
Er zijn dingen die jij bent, en er zijn dingen die jij doet. Als je een fout maakt, dan is dat iets dat je op gedragsniveau doet, niet iets dat je op identiteitsniveau bent. Dat is een belangrijk onderscheid. Want als jij een fout maakt betekent dat niets meer of minder dan dat je een fout hebt gemaakt. Het betekent niet dat je bijvoorbeeld een mislukking of loser bent.
3. Zet je mindset op wat wel goed gaat.
Als je last hebt van perfectionisme, dan is de kans groot dat jouw software (jouw brein) is ingesteld als verschilzoeker (zo als er ook mensen zijn wiens software is ingesteld op het zoeken van overeenkomsten). Een verschilzoeker is iemand die vooral ziet wat er nog niet klopt. Voor mezelf was dat jaren geleden ook een eye-opener. Mijn hersenen zoeken vooral naar wat er niet klopt of nog niet is. In veel gevallen heel handig. Het betekent niet dat je negatief bent of denkt. Wel is van belang dat je ook blijft kijken naar wat er al wel allemaal is en wat wel klopt.
Meer lezen over veranderen van mindset en persoonlijke ontwikkeling?
Wees welkom op mijn site www.inzicht-in-zicht.nl