Gezondheid

Hoeveel alchohol is nou te veel?

Hoeveel alcohol is te veel?

Jij hebt vast ook wel eens ergens gehoord dat gematigd alcohol gebruik -1 of 2 glazen per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen – goed voor je hart is. Maar of alcohol nou wel of niet goed voor je is hangt af van 2 dingen; jouw huidige gezondheid en hoeveel alcohol je drinkt. Je kunt het dus eigenlijk niet voor iedereen zeggen. Voor sommige mensen is zelfs af en toe een glas alchohol al heel slecht, aldus dokter Kenneth Mukamal, professor medicijnen aan het aan Hardvard gelieerde Beth Israel Deaconess Medisch Centrum in Boston.

Gematigd drinken en je gezondheid
Er zijn vele studies geweest naar de link tussen gematigd drinken en gezondheid en vele onderzoeken vinden een consistente connectie. Gematigde drinkers lijken minder hartaanvallen en beroertes te krijgen, hebben minder diabetes en sterkere botten op oudere leeftijd in vergelijking met mensen die weinig tot niets drinken.

Betekent dit dan dat gematigd drinken goed is voor je gezondheid?
Dat is niet zeker. Misschien eten gematigde drinkers wel gezonder, sporten ze meer of hebben ze minder stress. Of misschien vermijden de mensen die weinig tot geen alcohol drinken alcohol wel omdat ze in slechte gezondheid zijn of omdat ze geen alcohol mogen combineren met hun medicijnen. Dat zou de reden kunnen zijn waarom het lijkt alsof gematigde drinkers gezonder zijn.

Tegelijkertijd is er geen twijfel over mogelijk dat te veel drinken slecht is. Voor mannen betekent dit dat ze meer kans hebben op hartziektes, beroertes en sommige vormen van kanker, hoewel het vaak zo is dat zware drinkers ook vaak roken.

De meest voorkomende medische redenen om niet te drinken:

Wanneer je bloedverdunners neemt
Wanneer je probeert om je bloeddruk onder controle te houden
Als je evenwicht problemen hebt

Wat dan veilig voor jou?
1 Drankje per dag voor vrouwen en 1 of 2 drankjes per dag voor mannen mag dan veilig zijn, dit geldt alleen voor de gemiddelde man of vrouw. Omdat dit een gemiddelde is, is het zeker niet zo dit voor iedereen geldt. Er zijn onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat mannen die hun alcohol inname beperkten tussen 2 en 6 glazen per week een lagere kans hadden op hart en vaatziektes dan de mensen die meer dan dat dronken. Dit is dus minder dan 1 drankje per dag.

Volgens dokter Mukamal is een persoonlijke benadering het beste. Volgens hem kun je het beste met je eigen arts overleggen wat voor jou de aanbevolen hoeveelheid alcohol is die je mag nemen.

Denk vooral niet dat wanneer je niet drinkt je eigenlijk af en toe een drankje zou moeten nemen. Ga in plaats daar van regelmatig sporten, eet gezond en rook niet. Deze stappen zullen je gezondheid goed doen, van het hebben van een goede geestelijke gezondheid tot seksuele potentie. Dus voor mensen die niet drinken heeft dokter Mukamal een duidelijke boodschap: niet beginnen.

Harvard Medical School

Laat een reactie achter