Terwijl sommigen junkfood prima kunnen weerstaan is het voor anderen moeilijk om die heerlijke hamburger of dat patatje mét te laten staan. Helaas is junkfood nou eenmaal niet zo goed voor ons. Daarom vind je onderstaand voorbeelden van hoe je junkfood een gezondere draai geeft. Als je dan toch een keer wilt zondigen, doe het dan zoals onderstaande voorbeelden, want deze alternatieven zijn toch echt beter voor je lijf!
Gefrituurde kip
Een fan van kipnuggets of KFC? Je kunt het ook gezonder aanpakken. Gebruik (biologische) kipfilets, wentel de kip in een los geklopt ei en haal het dan door (geroosterde) broodkruimels/ beschuitkruimels, gedroogde kruiden en als je er echt een feestje van wilt maken door wat geraspte parmezaanse kaas. Bak ze ongeveer 35 minuten in de oven en je hebt een heerlijk maaltje.
Hamburgers
Start met een heerlijke volkoren bol, een meergranen broodje of een zuurdesem broodje, vul deze met lekker veel sla, komkommer en tomaat. Bak wat uitjes, knoflook, plakjes courgette en/of aubergine. Maak een hamburger van biologisch mager rundvlees of kippenvlees. Leg alles op je broodje en smeer er wat Griekse yoghurt en/of avocado overheen als saus, smullen!
Chocolade
In plaats van te kiezen voor chocoladerepen met veel suiker en veel calorieën kun je ook kiezen voor goede kwaliteit pure chocolade. Pure chocolade met minimaal 70% cacao is namelijk goed voor je hart, hersenen en is rijk aan antioxidanten.
Patat
In de oven gebakken zoete aardappel is een heerlijk en gezond alternatief voor patat. Maak de zoete aardappel schoon, snijd deze in reepjes, besprenkel het met olijfolie of kokosolie, wat grof zeezout en paprikapoeder. Zet het geheel in een voorverwarmde over van 200 graden (af en toe even husselen) en in ongeveer 30 tot 35 minuten heb jij heerlijke gezonde frietjes!
Nacho’s
Maak je eigen tortilla chips, het is echt niet zo veel werk. Lees hier hoe je dit kunt doen. Maak een prutje van mager (biologisch) gehakt en kidney bonen, zelf gemaakte guacamole en een dot Griekse yoghurt. Dat wordt genieten!
Chips
Maak zelf chips! Snijd dunne plakjes van aardappel, zoete aardappel en rauwe biet (je kunt een kaasschaaf gebruiken). Vet ze licht in met een kwastje met wat olijfolie kokosolie, bestrooi ze met zeezout en bak ze ongeveer 8 minuten in de oven op 180 graden. Zet vervolgens de over op 140 graden en bak ze nog 30 minuten (halverwege keren) tot ze lekker knapperig zijn. Gebruik bakpapier om schijfjes op te leggen.
Enjoy!