Je zult stress nooit helemaal kunnen uitbannen, maar dat zal je waarschijnlijk ook niet willen. Want een leven zonder enkele stress zou betekenen dat je nooit meer iets doet wat je spannend vindt of waar je hard voor moet werken, wat betekent dat je ook nooit meer de voldoening voelt als je iets hebt bereikt.
Dit artikel gaat er niet over dat je een stap terug moet nemen of dat je nee moet leren zeggen (niet onbelangrijk overigens), want vaak weet je dit al wel. Dit artikel gaat over het managen van je stress, zodat het jou niet overneemt en je gezondheid er niet onder lijdt.
Want stress zal er altijd zijn, of je nou een nieuwe baan hebt of dat er een vervelende gebeurtenis plaats vindt, het is bijna onmogelijk om een leven zonder stress te ervaren. Daarom is belangrijk om te leren hoe je met jouw stress kunt omgaan en niet om het te stoppen. Gelukkig nemen wetenschappers dit ook serieus en zijn er onderzoeken gedaan naar hoe jij het beste met je stress om kunt gaan.
1 Stop met jezelf schuldig voelen als je een pauze neemt
Je hebt enorm veel werk te doen en je hebt een strakke deadline: pauze nemen is wel het laatste waar je aan denkt. Maar een onderzoek gedaan door Staples in 2014 zegt dat maar een kwart van de medewerkers een lunch break neemt en dat voor 20% van de medewerkers die geen pauze neemt de reden is dat ze zich schuldig voelen om een pauze te nemen als het druk is.
Maar onderzoek toont juist aan dat wanneer jij jezelf toestemming geeft om even weg te lopen van een stressvolle situatie of taak, al is het maar kort, jij je zelf toestaat om weer op te laden en je minder overweldigd voelt als je terug komt. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat korte pauzes je beter gefocust houden.
2 Stop met het kijken van het nieuws
Heb je een zware dag op je werk gehad? Laat je tv uit en check je twitteraccount niet; het dagelijkse nieuws op zo’n moment bijhouden kan dingen erger maken. Volgens een onderzoek gedaan in 2014 wees 40% van de gestresste volwassenen lezen, kijken en luisteren naar het nieuws aan als oorzaak van hun stress.
Dit is vooral het geval wanneer het nieuws erg eng of gewelddadig is. Wanneer je wel graag op de hoogte bent kun je altijd in je achterhoofd houden dat je altijd het nieuws online kunt checken wanneer jij je wat beter voelt.
3 Neem een retraite
Misschien heb je zelf als eens meditatie geprobeerd, maar kom je nooit echt lekker in. Waarom ga je niet een weekendje weg en boek je ergens een retraite in een hutje op de hei of een klooster?
Voor een studie stuurden onderzoekers 35 gestreste volwassenen weg naar een 3-daagse meditatie training terwijl de andere groep thuis een meditatie instructie kreeg voor die 3 dagen.
Na deze dagen hadden de mensen die op retraite waren geweest veel minder stress. En 4 maanden nadat de onderzoekers opnieuw naar deze mensen keken zagen ze dat hun stresslevels nog steeds lager waren. In vergelijking, de andere groep was nog net zo gestrest als voor het weekend en bij hen was er in hun hersenen geen bewijs gevonden van enige verandering.
4 Doe een dutje
Jouw slaap en je stressniveau zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En hoe slechter je slaapt hoe, meer stress je ervaart. Het is dus cruciaal om deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Je kunt een dutje doen, makkelijker gezegd dan gedaan? Zeker, maar het hoeft geen lang dutje te zijn. Want een powerslaap van ongeveer 30 minuten kan je stress wat veroorzaakt wordt door slaap tekort al enorm verlagen.
Uit een andere studie waarin 85 volwassen werden onderzocht kwam naar voren dat een dagelijks een dutje van 45 minuten mensen beschermt tegen hart en vaatziekten als gevolg van stress.
5 Denk om andere mensen
Volgens onderzoek is goed om in contact te blijven met andere mensen. Dus het is goed om gewoon de telefoon op te pakken en je vriendin te bellen wanneer jij je gestrest voelt.
Maar naast dat het goed is om je vrienden te spreken als je gestrest bent is het ook goed om anderen te helpen, want ook daarmee verlaag jij je stressniveau. Volgens onderzoek voelden mensen die andere mensen gedurende de dag hielpen zich aan het einde van de dag minder gestrest. Denk hierbij aan de deur open houden voor een vreemde of je kinderen helpen met hun huiswerk.
6 Blokkeer de tijd die je besteedt aan piekeren
Het is logisch dat jij je zorgen maakt over dingen die je niet in de hand hebt zoals iets wat er op het werk gaande is. Maar soms moet jij ervoor waken dat dit jou niet overneemt. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks bewust 30 minuten de tijd nemen om te piekeren beter om konden gaan met problemen. Door jouw stress te blokkeren en alleen tot uiting te laten komen in deze 30 minuten voorkom jij dat jij je de hele dag vervelend voelt.