Single zijn is hartstikke relaxt, je kunt lekker alles zelf bepalen en hoeft met niemand rekening te houden.. ja ja ja we weten het wel. Want op een gegeven moment heb je er gewoon genoeg van, het single zijn. Weer alleen op dat feestje afstappen, niet die arm om je schouder na een rot dag op het werk en die constante vragen van mensen! Waarom ben jij nou nog vrijgezel, je bent zo leuk bla bla bla, houd je mond!
Dus ga je nadenken, waarom ben ik dan nog alleen? Het ligt vast aan de stad waar ik woon, daar wonen alleen maar foute mannen.- Ik ontmoet nooit die leuke kerels.- Mannen willen tegenwoordig niet meer settelen.- Nou ja excuses genoeg te verzinnen. Maar misschien ligt het niet helemaal aan al die mannen maar is er nog een andere reden waarom het in de liefde niet zo wil vlotten…
Want uiteraard zijn er externe factoren die meespelen, maar het is ook goed om eens naar de interne factoren te kijken, naar je zelf. En als je naar je zelf kijkt voelt het single zijn dan niet best wel veilig? Niet echt leuk, niet echt gezellig, maar wel veilig?
Single zijn, hoewel ongemakkelijk op zijn eigen manier, kan een veiligheidszone zijn, een verdediging tegen talloze angsten en twijfels die we kunnen voelen, maar waar we niet per se mee willen handelen, als het gaat om liefde. Als we single blijven, voorkomen we dat we worden teleurgesteld. Ons leven mixen met een ander persoon, die ook zijn gebreken heeft, zou beteken dat die persoon ons in de steek kan laten of op een dag opeens niet meer van ons zal houden.
Daarentegen kan het vrijgezelle leven voorspelbaar zijn. Als je ongebonden bent moet je je eigen keuzes over zowel kleine als grote dingen maken zonder dat je een partner hoeft raad te plegen. Je kunt je huis inrichten zoals jij het wilt, hebt je hele bed voor jezelf, kunt zelf weten wat je gaat koken (of bestellen). En hoewel we die voorspelbaarheid misschien saai vinden is het onbewust wel veilig. Want laten we eerlijk zijn: er is weinig ruimte voor teleurstelling als dingen voorspelbaar zijn.
Als we single blijven beschermen we ons zelf van het feit dat iemand ons echt helemaal kent (goede en slechte kanten). Ook al beweren we allemaal dat we een diepe emotionele band met een partner willen, toch zijn velen van ons er onbewust bang voor. Om je zelf bloot te stellen moet je ook je slechte kanten laten zien waarbij we ons dus blootstellen aan onze grootste angst: de angst om verlaten te worden wanneer iemand je echt leert kennen.
Veel mensen die bang zijn voor intimiteit zijn vooral bang om verlaten te worden. Want wanneer je jezelf helemaal bloot hebt gegeven aan iemand en je wordt dan verlaten, dan is de pijn dubbel zo hard. Maar ook als je single bent kun je verlaten worden, je kunt je zelf in de steek laten. Juist door de stap niet te nemen en je zelf te beschermen tegen intimiteit, door je niet open te stellen waardoor je jezelf eigenlijk niet bent.
En hoewel dit allemaal niet logisch hoeft te klinken, want we denken toch dat we allemaal liefde willen? Dat is de menselijke natuur, maar toch kan liefde onbewust doodeng zijn. Dus als je single bent en je leest dit artikel. Neem dan eens een pauze, word rustig en sluit je ogen. Vraag je intuïtie waar jouw status als single je tegen beschermt en niet vergeten, blijf ademen het komt echt wel goed.