Ontspanning

Zelf je koffiebonen malen: 4 manieren op een rijtje

Heb je een filterapparaat thuis? Grote kans dat je filterkoffie gebruikt. Doordat deze koffie al gemalen is, voeg je enkel het gewenste aantal schepjes aan het apparaat toe. Hierdoor kost het je weinig moeite om een kop koffie te zetten. Het nadeel van gemalen koffie is dat het minder smaak en aroma’s heeft. Dit komt doordat het al langer tijd van tevoren gemalen is. Ben je gek op koffie? Overweeg dan zelf koffiebonen te malen. In deze tekst zetten wij 4 manieren op een rijtje om dit te doen.

1. Koffiemolen

Wie zelf koffiebonen wil malen, kan dit het beste doen met behulp van een koffiemolen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen handmatige en elektrische koffiemolens. De handmatige molen is goedkoper, maar het malen kost ook meer moeite. Je gooit simpelweg wat Douwe Egberts aroma rood koffiebonen in de molen en draait ongeveer een halve minuut aan de hendel. De bonen zijn dan vaak voldoende gemalen.

Wil je zelf koffiebonen malen, maar mag dit eigenlijk geen moeite kosten? Investeer dan in een elektrische koffiemolen. Het voordeel van dit apparaat is dat je de maalgraad vaak zelf in kunt stellen. Dit maakt hem geschikt voor het malen van bonen voor verschillende soorten koffies. Gooi er wat bonen in, zet het apparaat aan, wacht tot de koffiebonen gemalen zijn en je kunt een heerlijke bak koffie zetten.

2. Koffiemachine

Als je een volautomatische koffiemachine hebt, kost het zelf malen van de bonen je nog minder tijd dan met een (elektrische) koffiemolen. Dit komt doordat zo’n apparaat een ingebouwde koffiemolen heeft. Zorg dat er voldoende Segafredo Crema bonen in het reservoir zitten en kies hoe jij je koffie het liefst drinkt. Op basis hiervan maalt het apparaat de juiste hoeveelheid bonen. Hierdoor ben je altijd verzekerd van een kop koffie met veel smaak en aroma’s.

3. Met de hand

Wil jij je filterapparaat niet vervangen door een volautomatische koffiemachine? En ben je niet van plan om te investeren in een koffiemolen? Geen probleem, want je kunt koffiebonen ook met de hand malen. Het nadeel is alleen dat de bonen nogal hard zijn. Zorg er daarom voor dat je een vijzel in huis hebt als je koffiebonen met de hand wilt malen.

Sla de bonen eerst kapot en maal ze vervolgens fijn. Je bereikt het beste effect door met de stamper ronde bewegingen te maken in het schaaltje. De koffiebonen worden niet zo fijn als met bij de bovengenoemde manieren, maar je kunt wel genieten van verse koffie.

4. Staafmixer of blender

Ga je op zoek naar manieren om zelf koffiebonen te malen? Dan kom je ongetwijfeld ook sites tegen die beweren dat dit met een staafmixer of blender kan. Je kunt het proberen, maar wij raden het je niet aan. Doordat deze apparaten voorzien zijn van mesjes, worden de koffiebonen in stukjes gehakt. Hoe groter de stukken, hoe langer het duurt om er de gewenste smaak uit te krijgen. Maal jij je koffiebonen toch op deze manier? Grote kans dat je bittere koffie krijgt.