Relaties

Ga je voor je relatie of ben je alleen beter af?

Ga je voor je relatie of ben je alleen beter af?

Je weet dat je relatie soms niet makkelijk gaat, maar wil je er echt mee stoppen? Ben je alleen beter af of horen deze issues er gewoon bij? Een keuze die alleen jij kunt maken en waar jij vervolgens mee moet leven, wat je ook kiest. Want het leven is geen onderzoek, waarin wetenschappers bekijken wat jij het beste kunt doen. Maar de wetenschap heeft wel concrete signalen geïdentificeerd waaruit blijkt dat jouw relatie niet goed is voor je. Signalen waardoor jij niet het leven leidt wat je zou kunnen leiden.

En natuurlijk is deze beslissing heel anders als je al 35 jaar samen bent of dat je een paar maanden samen bent, maar als je twijfelt is het goed om eens serieus naar onderstaande signalen te kijken:

1 Er zijn constant “wat-als” situaties
Het is een slecht signaal als jij of jij en je partner constant denken dat wat als dit zou veranderen, dan zou alles anders zijn in onze relatie. In relaties heb je altijd ups en downs, maar als je altijd het idee hebt dat je wat zou moeten ‘repareren’ aan je relatie, dan voelt echte tevredenheid heel ver weg. Ups en downs horen erbij, maar een constant zeurend gevoel dat er iets mist en dat je toch niet helemaal tevreden bent, dat is wat anders.. en iets waar je misschien toch eens naar moet kijken.

2 Je voelt je niet begrepen
Misschien heb je het gevoel dat er alleen onder bepaalde condities van je gehouden wordt of je hebt eigenlijk altijd een masker op bij je partner. Dit gaat ten koste van de intimiteit tussen jullie. Wie weet doe jij je voor als iemand die je niet bent, verberg je een groot deel van je persoonlijkheid, doe je net of je interesse hebt in bepaalde hobby’s of dingen om de ander gelukkig te maken of laat je jouw partner bepalen hoe jij je tijd indeelt. Of misschien ben je juist wel jezelf, maar heb je het gevoel dat je partner je nooit echt begrijpt. Deze emotionele storing kan leiden tot eenzaamheid in een relatie, waardoor je meer alleen kunt voelen dan wanneer je daadwerkelijk single zou zijn.

3 Je voelt je uitgeput door je partner, ook al is daar niet echt een reden toe
In elke relatie zijn er momenten waarop de ene partner meer geeft en de ander meer neemt. Goede relaties zijn hier flexibel in houden de score niet bij. Maar als jij altijd het gevoel hebt dat jij de persoon bent die geeft, dan kan dit heel uitputtend zijn. Maar je kunt je ook uitgeput voelen omdat jij je irriteert aan je partner, zonder dat je echt weet waarom dit nou zo is. Onthoud dat een relatie je absoluut niet zou moeten uitputten.

4 Je verbergt een kant van je partner voor je vrienden of familie
Of je nou het alcoholgedrag van je partner verbergt, liegt over hoe hij anderen behandelt, jij je schaamt over hoe vaak jullie ruzie hebben of je het vertrouwen in hem hebt verloren dan is dit een teken dat hij niet voldoet aan de standaard die je eigenlijk hebt. Want als je steeds de tekortkomingen van je partner verbergt voor anderen dan is dit een duidelijk signaal dat jij met iemand bent waar je niet trots op bent.

5 Je hoopt nog altijd dat hij of zij verandert zodat je wel een toekomst samen ziet
Je fantaseert dat je partner opeens wel ambitieus, zorgzaam of meer behulpzaam in huis wordt. Je denkt dat je wel klaar bent om te trouwen als hij meer verantwoordelijkheidsgevoel zou hebben. Trap er niet in. De versie van je partner die jij in je hoofd hebt bestaat niet. Je wilt met iemand zijn voor wie iemand nu is, niet voor wie iemand misschien wel of niet zou kunnen worden.

6 Je verontschuldigt je regelmatig voor jezelf
Het is een waarschuwingssignaal als jij jezelf regelmatig voor jezelf verontschuldigd. Heb jij het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Dat jij niet voldoet aan de verwachtingen van je partner? Dan heb je steeds het gevoel dat je ‘iets’ verkeerd doet. Onthoud dat dit niet zo hoeft te zijn en dat je de keuzes hebt om te leven zoals jij wilt, met iemand die jouw adoreert om wie je bent.

7 Er zijn vaak ruzies en ze lossen niets op
Conflicten horen bij een relatie, 2 persoonlijkheden moeten samen één leven opbouwen en dat gaat niet vanzelf. Maar als ruzies aan blijven houden en nergens toe leiden, dan is het een ander verhaal. Want als de echte problemen nooit worden opgelost dan zullen conflicten nooit kansen worden om dichter bij elkaar te komen. Dan blijven het conflicten waarbij je elkaar alleen maar veel pijn doet en dat is niet iets wat zomaar zal veranderen.

psychologytoday.com